Vojna nedáva na výber: Utekajú, hoci vedia o mŕtvych cestou do Európy

BRATISLAVA – Keby u nás vypukla vojna, strieľalo by sa z ťažkých zbraní a vaši príbuzní by umierali na ulici pred vašimi očami, ako by ste sa rozhodli – zostali by ste alebo by ste utekali? Túto a podobné otázky si kladú aj obyvatelia Sýrie. Aj oni sledujú správy, vidia, že na brehoch Európy a v odstavených nákladných autách umierajú utečenci.Aj blízkovýchodné médiá sú plné hrôzostrašných príbehov ľudí umierajúcich na brehoch vysnívanej bezpečnej a prívetivej Európy. Pre niektorých obyvateľov Sýrie je táto hrozba dosť veľká na to, aby sa pokúsili zostať a prečkať krvavú občiansku vojnu v ich krajine.

„Rozmyslel som si to. Stačilo mi, keď som videl, čo sa deje s utečencami na mori, či v nákladných autách, pri stretoch s políciou v Macedónsku a Maďarsku,“ hovorí sýrsky novinár Amir Deirawan.

Nádej na prežitie

Iní sú však naďalej presvedčení o tom, že zostať, znamená spáchať  samovraždu. Pokúsiť sa o útek do Európy dáva aspoň nejakú nádej na prežitie a možno aj na lepší život.

„Vojna v Sýrii môže trvať ešte 10 či 20 rokov. Skôr či neskôr tu prídem o život. Viem, že cestou o Európy riskujem veľa, ale ak prežijem, môžem žiť normálnym životom, najlepšie v Nemecku, ktoré je k nám priateľské,“ povedal novinár Mohamed.

Viac..  Ján Figeľ: Slovensko a spojené brehy Atlantiku

Tábory v Jordánsku a Libanone

Sýriu už od vypuknutia bojov pred štyrmi rokmi opustili milióny jej obyvateľov, mnohí sú v utečeneckých táboroch v Jordánsku či Libanone. Podmienky sú tam veľmi sparťanské.

„Libanonci sú k nám milí, ale sme tu už dlho a situácia sa už stáva neúnosnou. Ale nepôjdem sa utopiť v mori,“ priznala sa Sýrčanka v tábore v Libanone Um Mohammed.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices