tábor
Reprofoto: FTV Prima

Česi v Břeclavi postavili stanový tábor, mesto podalo trestné oznámenie

BŘECLAV – V českom pohraničnom meste Břeclav vznikol improvizovaný stanový tábor pre približne 300 utečencov. Na žiadosť ministerstva vnútra ho tam v areáli bývalého záchytného strediska postavilo viac ako 100 hasičov. Mesto podalo trestné oznámenie.Rýchlu stavbu provizórneho tábora si v Břeclavi vyžaidalo české ministerstvo vnútra. Mesto je teraz vstupnou bránou do Českej republiky. Nachádza sa tam 25 stanov. Jeden stan je približne pre 23 ľudí.

Obyvatelia majú strach

Niektorí obyvatelia majú z tábora obavy. Majú strach. „Mám strach o moju rodinu a to každý. Každý má strach o svoju rodinu, svoje ženy a deti,“ hovorí jeden z obyvateľov Břeclav. „Je to škandál, čo sa tu deje,“ dodáva ďalší.

„Nepáči sa nám to a urobíme všetko pre to, aby nedošlo ku kontaktu týchto ľudí s občanmi mesta,“ tvrdí starosta mesta Pavel Dominik.

Utečencov bude od okolitého sveta deliť len nízky plot, mesto uvažuje o posilnení policajných hliadok. „Akonáhle príde prvý reálny utečenec, tak chceme okrem stráženia tábora, aby tu bola posilnená štátna polícia v meste a ľudia nemali strach o svoju bezpečnosť,“ uviedol župan juhomoravského kraja Michal Hašek.

Viac..  Rada Európy: Novinárov v Európe často nezákonne špehujú a vláčia po súdoch

Trestné oznámenie

Podľa spravodajského portálu iDnes.cz mesto už v súvislosti s táborom podalo prvé trestné oznámenie.

Práve rýchlosť s akou tábor vznikol, obyvateľov prekvapila. Na sociálnych sieťach koluje množstvo „zaručených“ správ o jeho využití, väčšinou nepodložených, píše portál iDnes.cz.

„Odmietam vytváranie atmosféry strachu a nervozity zbytočnejšej, než akú si situácia žiada,“ hovorí starosta Břeclavi.

Mesto pod jeho vedením podalo prvé trestné oznámenie na pisateľa, ktorý na internete šíril poplašné správy. Zverejňoval informácie, že v Břeclavi je už teraz viac ako štyri tisíc utečencov a že sa začína stavať ďalší tábor.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

G. Meloniová: Reforma azylového systému EÚ nie je udržateľným riešením migrácie

Talianska premiérka Giorgia Meloniová nepovažuje navrhovanú reformu azylového systému Európskej únie za udržateľné riešenie neriadenej …

Consent choices