Islanďania poskytujú utečencom svoje domovy, Rakúšania ich na staniciach čakajú s vodou a jedlom

Podľa denníka The Telegraph ponúklo desať tisíc Islanďanov sýrskym utečencom prístup do svojich domovov. Tento akt je súčasťou kampane, ktorú na sociálnej sieti Facebook začala prominentná autorka Bryndis Bjorgvinsdottir, ktorá vyzvala Islanďanov, aby sa prihlásili a poskytli ubytovanie.

Po tom ako islandská vláda minulý mesiac oznámila, že príjme hŕstku utečencov zo Sýrie, rozhodla sa mladá autorka povzbudiť spoluobčanov a podporiť tých, ktorí potrebujú azyl. Počas 24-hodín tak zmobilizovala desať tisíc Islanďanov, ktorí sú ochotní poskytnúť svoje domovy a spoločne tlačia na vládu, aby prijala viac utečencov.

„Som slobodná matka so 6-ročným synom. Môžem si vziať dieťa v núdzi. Som učiteľka a naučím dieťa rozprávať, čítať i písať v našom jazyku, tiež mu pomôžem prispôsobiť sa islandskej spoločnosti. Mám pre dieťa oblečenie, posteľ, hračky a všetko, čo dieťa potrebuje. Som tiež ochotná zaplatiť letenku,“ napísala na facebook Hekla Stefansdottir.

Sama autorka vo verejnoprávnej televízii RUV povedala: Myslím, že ľudia už mali dosť správ zo Stredomoria a o utečeneckých táboroch, v ktorých zomierajú ľudia. Chcú niečo urobiť hneď.“ Islandská vláda prisľúbila, že sa pozrie na prípadné zvýšenie utečeneckých kvót.

Viac..  M. Beňová: Musíme chrániť deti pred sexuálnym zneužívaním na internete

Pozitívne na imigrantov reagovali aj Rakúšania zo Salzburgu. Ako uvádza server Middle East Eye, ľudia na stanici rozdávali vodu a pitie utečencom cestujúcich do Nemecka. Ochotných Salzburgčanov bolo toľko, že ich polícia poprosila, aby už žiadne jedlo a vodu nenosili. Video zo Salzburgu uvádzame pod článkom.

Zdroj: FMT – Picture GbR 2015/facebook.com

O vik

Odporúčame pozrieť

Minister Blanár vo Viedni: Rakúsko je pre nás viac než sused

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár rokoval vo Viedni so spolkovým …

Consent choices