Eurozóne hrozí deflácia, ECB zhoršila aj prognózu rastu

FRANKFURT – Guvernér Európskej centrálnej banky Mario Draghi Draghi znížil predpoveď rastu a varoval, že eurozóna by mohla v nadchádzajúcich mesiacoch padnúť do deflácie.Draghi bol Voči Európe pesimistický. „Infláciu sa môže v najbližších mesiacoch dostať do záporných hodnôt, ale je to prechodný jav, ktorý vzniká v dôsledku nízkych cien ropy,“ povedal.Dodal, že stále pretrváva riziko slabšieho rastu hospodárstva, ako sa predpokladá. Dôvodom je predovšetkým zvýšená neistota v súvislosti s vonkajším prostredím. Podľa jeho slov osobitne terajší vývoj rozvíjajúcich sa  ekonomík má potenciál ešte viac negatívne ovplyvniť globálny rast.

Chaos v Číne

Európa upadla do deflácie v decembri minulého roka, dostala sa z z nej v apríli. Veci sa v posledných týždňoch zhoršili pre chaos v Číne.

Európska centrálna banka  zhoršila svoju prognózu vývoja inflácie a ekonomického rastu v eurozóne. Po svojom štvrtkovom zasadaní banka uviedla, že inflácia v Európskej menovej únii bude v tomto roku na úrovni iba 0,1 percenta. V budúcom roku ECB očakáva infláciu 1,1 a v roku 2017 na úrovni 1,7 percent.

Cenné papiere

Ešte v júni banka predpovedala, že tohtoročná inflácia bude vo výške 0,3 percent, v budúcom roku na úrovni 1,5 percent a v roku 2017 vo výške 1,8 percent.

Viac..  Poberatelia dôchodkov mimo EÚ musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití

Draghi zároveň zopakoval prísľub, že ECB v prípade nutnosti program nákupov cenných papierov zmení. „Rada guvernérov bude pozorne monitorovať všetky relevantné prichádzajúce informácie. Zdôrazňuje svoju ochotu a schopnosť konať, ak to bude oprávnené, a to použitím všetkých nástrojov, ktoré sú k dispozícii v rámci jej mandátu. Osobitne pripomína, že program nákupov cenných papierov poskytuje dostatočnú pružnosť, pokiaľ ide o úpravu veľkosti, zloženia a trvania programu,“konštatoval šéf ECB.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

ECB

P. Wunsch: Dá sa očakávať, že ECB nepristúpi tento rok iba k jednej redukcii

Európska centrálna banka (ECB) by mohla znížiť úrokové sadzby v tomto roku viackrát, pričom jednou …

Consent choices