Spotrebná daň na alkohol by sa mohla zmeniť, Brusel začal verejnú konzultáciu

Európska komisia začala verejnú diskusiu s cieľom posúdiť, či by sa niektoré pravidlá týkajúce sa spotrebnej dane z piva, vína a iných alkoholických nápojov mali zmeniť.

Komisia tým chce účinne bojovať proti daňovým podvodom a znížiť predaj alkoholu na čiernom trhu. Tento počin je súčasťou „lepšej regulácie“ agendy, ktorá si kladie za cieľ zjednodušiť právne predpisy EÚ, znížiť regulačné náklady a chrániť spotrebiteľa.

Spotrebné dane sú nepriame dane z predaja alebo určitých výrobkov, ako je alkohol. Zvyčajne sa používajú ako pevná suma za množstvo výrobku, napr na 1000 litrov, a sú zbierané v členských štátoch EÚ.

Konzultácia pozýva spotrebiteľské skupiny, výrobcovia alkoholu, maloobchodníkov a ostatné zúčastnené strany, aby vyjadrili svoj názor na základe širokom spektre otázok, ako sú eventuálne prínosy zriadenia oslobodenia od dane a bežné zníženie sadzby, najmä pre malých výrobcov alkoholických nápojov a domácich pivovarníkov. Jej cieľom je tiež zistiť, či sú spotrebitelia v EÚ riadne informovaní o tom, čo pijete: napríklad, či zľava na alkohol zvyšuje pravdepodobnosť, že je falšovaný a aké škodlivé chemikálie obsahuje.

Viac..  J. Sturnaras: V roku 2024 sú možné štyri zníženia úrokových sadzieb ECB

 

O bed

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices