Švédsko zvažuje pripojenie k NATO, pre hrozbu zo strany Ruska

ŠTOKHOLM – Dvestoročná švédska vojenská neutralita sa otriasa v základoch. Dôvodom je hrozba zo strany Ruska. Po ochladení vzťahov Ruska a Západu a zvyšujúcej sa prítomnosti ruských vojenských síl v oblasti Baltského mora, sa každý tretí Švéd vyjadril za pripojenie kráľovstva k NATO.

Švédske sily sa od roku 1990 zúčastňovali na mierových i vojenských cvičeniach, ale aj na niektorých misiách pod vedením NATO.

Strach z povstania Ruska v bývalých sovietskych republikách i čoraz častejšia prítomnosť kremeľských vzdušných a námorných síl v Pobaltí spôsobili ochladenie vzťahov medzi Ruskom a Západom.

Odkedy Kremeľ v marci 2014 anektoval Krym, vo Švédsku sa začalo hovoriť o pripojení k NATO. Za pripojenie k aliancii je jeden z troch Švédov.

„Myslím, že kombinácia ruskej hrozby a neschopnosti ozbrojených síl plniť si úlohy, vedie k tomu, že sa Švédi prikláňajú k členstvu v NATO,“ potvrdzuje profesor politických vied na univerzite v Göteborgu Ulf Bjereld.

Do NATO

Potom, ako švédske média zverejnili vôľu občanov pripojiť sa k NATO, ruský veľvyslanec vo Švédsku Viktor Tatarincev varoval, že by mohla Moskva zareagovať vojensky, v prípade, ak by sa Švédsko vzdalo neutrality a pripojilo sa k aliancii.

„Nemyslím si, že by to bolo v blízkej budúcnosti pravdepodobné, bez ohľadu na kolísanie verejnej mienky. Ale ak sa to stane, určite prídu protiopatrenia,“ povedal Tatarincev pre denník Dagens Nyheter.

Viac..  Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

„Vladimir Putin zdôraznil, že následky budú. Ak sa nejaká krajina pripojí k NATO, musí počítať s tým, že sa vystavuje riziku,“ dodal.

Bližšie k Západu

Tento týždeň líderka kľúčovej politickej strany Centre Party Annie Lööf vyhlásila, že bude obhajovať kroky smerom k členstvu v NATO.

„Chýba nám schopnosť dlhodobo sa brániť. Švédsko nemôže očakávať vojenskú pomoc, ak nie je právoplatným členom NATO. Už nemôžeme zatvárať oči,“povedala.

Rovnako pripojenie k NATO podporujú aj ďalšie strany. Vládnuci sociálni demokrati a zelení sú ale naďalej proti členstvu Švédska v aliancii. Sú ale za bližšiu spoluprácu so západnými vojenskými jednotkami.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices