Migrantom dokážete pomôcť aj vy, sledujte sociálne siete

Podľa informácií televízie JOJ je momentálne situácia v utečeneckých táboroch v Rakúsku aj v Maďarsku dobrá. Majú tam dostatok prikrývok, oblečenia – pre dospelých aj pre deti, nechýbajú ani hygienické potreby, jedlo a voda na pitie. Naše neziskové organizácie preto zatiaľ o pomoc nežiadali.

Napriek tomu sa niektoré občianske združenia chystajú s pomocou tam, kde sa o utečencov zatiaľ nemá kto postarať – teda mimo oficiálnych utečeneckých táborov. Napríklad na hranice Maďarska a Macedónska, alebo do okolia budapeštianskej vlakovej stanice Keleti.

Nákladné auto

„Začiatkom budúceho týždňa vypravíme prvé nákladné auto s pomocou priamo do terénu. Materiál, ktorý zbierame, sú najmä hygienické potreby a potom potreby na spanie – karimatky, deky, prikrývky,“ vymenováva Braňo Tichý zo združenia Človek v ohrození.

Zvýšený záujem pomôcť zaznamenalo aj naše Ministerstvo vnútra, ktorému sa ponúkajú súkromníci aj firmy, že utečencov, ktorí k nám prídu, radi ubytujú.

Ministerstvo má však, aspoň nateraz, miesta pre utečencov dosť. Oveľa viac chýbajú ľudia, ktorí by boli ochotní ubytovať utečencov, ktorí už azyl u nás na Slovensku dostali.

Majitelia sa boja

Najmä v posledných mesiacoch, keď sa utečenecká kríza v Európe zhoršuje, sa vraj majitelia slovenských ubytovní, internátov a nevyužitých bytov, migrantov, boja. Niekoľkokrát odmietli aj ženu zo Somálska s dvomi malými deťmi.

„Sa nám to hľadá veľmi ťažko, len čo sa dozvedia, že utečenci, je to obsadené a ponuka nie je aktuálna,“ tvrdí hovorca katolíckej charity Lukáš Melicher.

Viac..  Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na 6,5 %

Potrebujú pomoc

Slovenská katolícka charita sa momentálne stará o asi 120 azylantov a ľudí s doplnkovou ochranou. A vraj to vôbec nie je ľahké. Zdá sa, že Slováci chcú viac ako na Slovensku, pomáhať za našimi hranicami. Ale aj tí ľudia, ktorí už sú tu – hoci nie v tisícoch a uväznení na železničnej stanici, potrebujú našu pomoc.

„Nezbierame akúkoľvek pomoc, ale vždy zverejníme na našej stránke, alebo Facebookovej stránke konkrétne druhy a typy materiálnej pomoci, ktoré aktuálne potrebujeme. Napríklad – začína sa školský rok, to znamená, že pre rodiny potrebujeme školské potreby,“ dodáva Melicher.

Ale aj sušiak na bielizeň, detské plienky, pršiplášte, hygienické potreby, gauč, pračku, posteľ s matracom, iný základný nábytok alebo vybavenie kuchyne.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices