Francúzsky minister hospodárstva: Menová únia bez finančného vyrovnávania – to je nemožné! Silní musia pomôcť!

Nespadnú nám dva piliere na hlavu?

Francúzsky minister hospodárstva Emmanuel Macron pred pár dňami vyhlásil: „Menová únia bez finančného vyrovnávania – to je nemožné! Silní musia pomôcť!“. A dodal: „ak členské štáty nie sú pripravené, a dosiaľ neboli, môžeme zabudnúť na euro a eurozónu.“ Čím je otázka nevyriešeného budúceho smerovania Európskej únie neistejšia, tým je pálčivejšia. Po prekotnom rozšírení pôvodnej pätnástky na začiatku tisícročia prichádza doba studenej reality. EÚ je stále zložená zo štátov na národnom princípe, ktoré majú často rozdielne, veľmi rozdielne názory. Fungovanie EÚ sa podobá na domovú schôdzu v petržalskom paneláku, kde nie všetci, ale často nikto nie je spokojný s výsledkom.

Akoby nestačilo, že sa plánovačom stále nedarí naplánovať koniec krízy, nepripravenú Európu zasiahla najväčšia vlna utečencov od druhej svetovej vojny. Bezradnosť Bruselu v hľadaní riešenia je očividná. Smernica ani regulácia tu nepomôže, takže zatiaľ všetko funguje na princípe „pošlite ich Nemcom, oni si dáko poradia!“ No podobne ako v prípade gréckej krízy, ani v tomto prípade Nemecko nie je nafukovací hrad, v ktorom sa stratia všetky problémy Únie.

Viac..  Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Na pretras sa dostáva jeden z pilierov EÚ, ten, ktorý pre krajiny ako Slovensko znamená asi najviac – otvorené hranice. Angela Merkelová v posledný augustový deň povedala to, čo visí vo vzduchu už dlhšie: ak si členské štáty nepodelia utečencov, Schengenská hranica je v ohrození. Rakúska polícia už teraz de facto zaviedla hraničné kontroly smerom do krajiny. „Útechou“ nám môže byť jediné, aj v prípade pádu Schengenu k nám budú prúdiť európske regulácie a pas nikomu ukazovať nebudú. Najnovšie napríklad nové regulácie výsadby viniča.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O ram

Odporúčame pozrieť

ECB

Bývalý hlavný ekonóm ECB v súčasnosti neodporúča rozširovanie menovej únie

Eurozóne by v súčasnosti by neprospelo rozširovanie, keďže kandidáti na členstvo zatiaľ nie sú dostatočne …

Consent choices