Juncker: Zatváranie očí pred chudobnými a ľuďmi v núdzi – to nie je Európa!

Predseda Európskej komisie pred pár minútami predniesol svoj prvý príhovor o stave únie. EÚ je považovaná po celom svete ako miesto nádeje, útočisko stability. To je niečo na čo máme byť hrdí a nie niečo, čoho sa máme báť.

Pokiaľ ide o utečeneckú krízu: je to otázka ľudskosti a ľudskej dôstojnosti a pre Európu záležitosť historickej spravodlivosti. My Európania, by sme nikdy nemali zabudnúť, prečo je tak dôležité dávať útočisko a dodržiavať základné právo na azyl.

V Európe stále utečenci predstavujú len 0.11% obyvateľov EÚ. V Libanone je to 25%. Kto sme, že sme nikdy toto neporovnávali? Veď takmer každý človek v Európe bol utečencom. Pravdepodobne sme na to zabudli!

Prvou prioritou je a musí byť riešenie migračnej krízy, nezáležiac na tom, čo obsahuje pracovný program. Štáty musia dodržiavať spoločne dohodnuté a prijaté medzinárodné a Európske právo. Štandardy EÚ týkajúce sa prijímania utečencov musia byť implementované v celej únii rovnako!

Viac..  Predbežná dohoda o lepšom cezhraničnom presadzovaní pravidiel bezpečnosti cestnej premávky

Nepotrebujeme rétoriku, ale konkrétne činy. Európska komisia navrhne prijať 160 000 utečencov. Hovoríme tu o ľudských bytostiach, nie o číslach. Od predloženia migračnej agendy sa podarilo zachrániť 122 000 životov. Ani to však nestačí! Musíme zdvojnásobiť naše úsilie a môžeme vás uistiť, že schengenský systém počas funkčného obdobia tejto komisie nezrušíme.

„Potrebujeme viac únie v našej migračnej politike a viac Európy v našej azylovej politike!“

„Zatváranie očí pred chudobnými a ľuďmi v núdzi – to nie je Európa“

O red

Odporúčame pozrieť

peniaze

Euro podporuje rekordný počet Európanov, vyplýva z najnovších výsledkov prieskumu Eurobarometra

Viac ako tri štvrtiny občanov si myslia, že jednotná mena je dobrá pre Európsku úniu. …

Consent choices