Na lodi s migrantmi. V takýchto podmienkach cestujú utečenci do Európy

RÍM – Talianska polícia zverejnila video, ktoré zachytáva migrantov plaviacich sa na člne cez Stredozemné more smerom do Talianska. Tí prevádzačom platia nemalé peniaze, aby sa na preplnených a vratkých lodiach dostali do Európy. V roku 2015, doteraz, pri ceste do Európy zahynulo 2300 ľudí. Za celý rok 2014 to bolo podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu 3300.

Videozáznam z ciest migrantov zhromaždila prokuratúra v sicílskom meste Ragusa v rámci pokračujúceho vyšetrovania gangov, ktoré obchodujú s ľuďmi. Od utečencov si vypýtajú peniaze, aby im zabezpečili miesto na jednej z vratkých lodí plaviacich sa po otvorených moriach.

Na jednom z videí je počuť rozhovor muža, ktorý hovorí, že je sýrsky utečenec, s pasažiermi lode.„Nakrúcam o vás video. Povedzte nám, kde ste,“ pýta sa muž. „Kde som? Neviem,“ smeje sa jeden z cestujúcich.

„Cítim sa dobre, vďaka bohu,“ hovorí ďalší. „Je to fajn cesta,“ dopĺňa druhý.

Zomierajú tisíce

Na zverejnených videách je vidieť, že sa utečenci plavia na väčších rybárskych lodiach a nie na malých gumených člnoch, aké sa využívajú v prípade afrických migrantov Tie sú na otvorenom mori oveľa nebezpečnejšie.

Viac..  Scholz varoval pred voľbami do EP pred nárastom pravicového populizmu

Napriek tomu, že migranti na záberoch vyzerajú pokojne, počas dlhých ciest po mori ich zomierajú tisícky.

Tragédie na mori

V auguste sa v Stredozemnom mori stali tri takého nešťastia: na jednej z lodí našli 52 tiel, ďalších 50 bolo po potopení vratkého gumeného člna nezvestných, neskôr vyhlásili za mŕtvych asi 200 ľudí, ktorých loď sa prevrhla pri pobreží Líbye.

 

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices