Premiéri V4 rokujú o migračnej kríze

PRAHA Premiéri krajín vyšehradskej skupiny (V4) sa v piatok dopoludnia stretli v Prahe a diskutovali o migračnej kríze v Európe. Oznámil to český premiér Bohuslav Sobotka. Slovenský predseda vlády Robert Fico by uvítal, ak by štátnici z Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska opäť spoločne odmietli prerozdeľovanie utečencov na základe kvót v členských krajinách EÚ.

„Môžem potvrdiť, že mimoriadny summit skupiny V4 na úrovni predsedov vlád sa uskutoční v Prahe tento týždeň v piatok. Predpokladám, že to bude v piatok dopoludnia na úrade vlády,“ oznámil Sobotka novinárom. Český premiér pozval svojich kolegov do Prahy v piatok ráno. Ďalším termínom, ktorý prichádzal do úvahy, bola nedeľa.

Spoločné prehlásenie

Cieľom stretnutia je zladenie postojov krajín V4 k riešeniu problémov s prílivom utečencov do Európy. „Je to veľmi dôležitá stretávka vzhľadom k tomu, že potrebujeme skoordinovať postoje krajín vyšehradskej skupiny počas migračnej krízy,“ povedal Sobotka.

Viac..  Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Výsledkom summitu by malo byť spoločné prehlásenie, ktorého obsah sa podľa slov premiéra momentálne pripravuje.

Odmietajú kvóty

Počas dňa český premiér poznamenal, že všetky štyri krajiny odmietajú povinné kvóty pre prijímanie migrantov. „Myslím, že v rámci Vyšehrádu si veľmi dobre rozumieme, ak ide o odpor voči kvótam,“ zopakoval Sobotka. To potvrdil aj slovenský premiér Fico.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Fico

Fico pôjde na prvú návštevu do Prahy, obchodne navštívi Áziu a Latinskú Ameriku

Prvá zahraničná pracovná návšteva premiéra SR Roberta Fica povedie do Prahy a má snahu oživiť …

Consent choices