Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 36. týždňa 2015

Zasadnutie ECB neprinieslo najpozitívnejšie správy

EUROZÓNA

„ECB zhoršila svoju prognózu vývoja inflácie a ekonomického rastu v eurozóne. Po minulotýždňovom zasadnutí banka uviedla, že inflácia v eurozóne bude v tomto roku na úrovni iba 0,1 %. V budúcom roku ECB očakáva infláciu 1,1 % a v roku 2017 na úrovni 1,7 %“, uviedol analytický tím Poštovej banyky. Ešte v júni banka predpovedala, že tohtoročná inflácia bude vo výške 0,3 %, v budúcom roku na úrovni 1,5 % a v roku 2017 vo výške 1,8 %. ECB zároveň uviedla, že hospodárstvo eurozóny v tomto roku posilní o 1,4 % a v budúcom roku o 1,7 %. V roku 2017 banka predpokladá rast ekonomiky o 1,8 %. Júnová predikcia banky rátala s tohtoročným rastom hospodárstva eurozóny o 1,5 %, v roku 2016 o 1,9 % a o rok neskôr o 2,0 %. Šéf ECB Mario Draghi dodal, že stále pretrváva riziko slabšieho rastu hospodárstva, ako sa predpokladá. Dôvodom je predovšetkým zvýšená neistota v súvislosti s vonkajším prostredím. Podľa jeho slov osobitne terajší vývoj nových trhových ekonomík má potenciál ešte viac negatívne ovplyvniť globálny rast. Draghi zároveň zopakoval prísľub, že ECB v prípade nutnosti program nákupov cenných papierov zmení. Medzinárodný menový fond sa domnieva, že ECB by mala rozšíriť rozsah programu nákupu dlhopisov.

ČÍNA

Čínsky spracovateľský priemysel zaznamenal v auguste najstrmší prepad aktivity za tri roky. Údaje, ktoré zverejnil minulý týždeň štatistický úrad krajiny, upozornili na riziko ďalšieho spomalenia druhej najväčšej svetovej ekonomiky napriek sérii vládnych opatrení na podporu hospodárskeho rastu. Oficiálny index nákupných manažérov [PMI] v spracovateľskom priemysle klesol na 49,7 bodu z júlových 50 bodov. Prepadol sa tak pod hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu. Čínski priemyselní výrobcovia čelia klesajúcemu dopytu na domácom aj zahraničných trhoch. Prebytočné kapacity ich nútia k znižovaniu cien, čo má negatívne dopady na ziskovosť.

Viac..  Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

ČESKÁ REPUBLIKA

Viceguvernér českej centrálnej banky ČNB informoval, že spomalenie čínskej ekonomiky a nízke ceny komodít môžu prinútiť centrálnu banku, aby politiku slabého kurzu koruny uplatňovala dlhšie, než predpokladá v aktuálnych prognózach. Politiku udržiavania kurzu českej koruny blízko hranice 27,000 EURCZK naštartovala ČNB v novembri 2013 zhruba rok po tom, čo v snahe odvrátiť deflačné riziká stlačila úrokové sadzby takmer na nulu. Podľa súčasnej prognózy má pri nej zotrvať do konca budúceho roka. Práve spomenuté udalosti súvisiace s Čínou a vývojom cien komodít môžu vyvolať nutnosť udržiavať voľnú menovú politiku aj dlhšie, než naznačuje prognóza.

POĽSKO

Poľská centrálna banka na svojom minulotýždňovom zasadaní ponechala, podľa očakávaní trhu, hlavnú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni 1,50 %. V marci centrálna banka krajiny uviedla, že cyklus uvoľňovania menovej politiky ukončila. Vedenie banky konštatovalo, že najnovšie ekonomické údaje naznačujú stabilný rast hospodárstva v nadchádzajúcich mesiacoch. Uviedlo však, že inflácia sa na želanú úroveň 2,5 % pravdepodobne vráti pomalšie, ako sa pôvodne očakávalo.

O ram

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices