Imigranti do štátov Perzského zálivu neutekajú. Nedajú im víza

Utečenecká kríza v Európe je stále ústrednou témou mnohých vnútropolitických a medzinárodných diskusií. Vo viacerých prípadoch sa vynorila otázka, prečo sa všetci utečenci vydávajú iba smerom do Európy a domovu bližší, no bezpečnejší Perzský záliv obchádzajú.

Podľa BBC utečenci už niekoľko rokov prechádzajú, v niektorých prípadoch aj ostávajú v Libanone, Jordánsku či Turecku, vstupu na iné arabské štáty sa vyhýbajú. Sýrčania totiž potrebujú na to, aby mohli vstúpiť na územie Perzského zálivu turistické víza alebo pracovné povolenie.

V prvom rade ide o nákladný proces a rozšírený je tiež názor, že mnohé štáty Perzského zálivu majú na určitých miestach nepísané obmedzenia, ktoré sťažujú Sýrčanom udelenie víz. Väčšina schválených víz sa tak týka predĺženia pobytu alebo príchodu za rodinou.

Obyvatelia Sýrie sa bez víz dostanú iba do Alžírska, Mauritánie, Sudánu a Jemenu. Mnohí sa  odvolávajú na relatívne bohatstvo týchto štátov, okrem toho zdôrazňujú sociálnu blízkosť. Zatiaľ je ale otázne či majú tieto krajiny väčšiu povinnosť voči Sýrčanom ako Európa.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

Na tieto fakty upozorňovali viaceré médiá, ale aj skupiny na sociálnych sieťach. Ako uvádza portál BBC News, štáty Perzského zálivu považujú za nepravdepodobné, aby došlo k nejakému posunu v prospech sýrskych utečencov. Z hľadiska zamestnanosti sa  štáty ako Kuvajt, Saudská Arábia či Spojené arabské emiráty spoliehajú viac na migrujúcich pracovníkov z juhovýchodnej Ázie a indického subkontinentu. Kuvajt v roku 2012 dokonca oznámil, že v rámci oficiálnej stratégie znižovania počtu zahraničných pracovníkov v krajine chce o 10 rokov znížiť počet o milión.

O vik

Odporúčame pozrieť

syria

EÚ a Nemecko odmietli obnovenie diplomatických vzťahov so Sýriou

Nemecko a Európska únia v pondelok vylúčili diplomatické zbližovanie s vládou Sýrie napriek tomu, že …

Consent choices