Rakúska polícia uzavrela diaľnicu A4, do Viedne po nej putovali utečenci

NICKELSDORF – Na rakúsko-maďarský hraničný priechod v Nickelsdorfe prišlo od včerajšej polnoci už 3 600 utečencov. Rakúske úrady sa rozhodli z bezpečnostných dôvodov uzavrieť diaľnicu A4 pri hraniciach s Maďarskom. Otvárajú ju priebežne, podľa potreby. Po tejto komunikácii totiž mieria pešo do Viedne desiatky utečencov.

Utečencov do Nickelsdorfu priviezli vlakom, na hranicu prišli pešo. Okrem tlačenice spôsobenej veľkým množstvom ľudí vraj k žiadnym nepokojom neprišlo.

Rozdeľujú utečencov

V okolí hraničného priechodu utečencov rozdeľujú do štyroch miest, kde strávia noc.

Hranice medzi Maďarskom a Rakúskom boli pod tlakom najmä cez víkend. Hranicu vtedy prekročilo viac ako 14 000 migrantov. Väčšina z nich, ktorá prišla do do Rakúska z Maďarska, zamierila ďalej do Nemecka.

Nápor bude veľký

Policajný riaditeľ v spolkovej krajine Burgenland Hans Peter Doskozil uviedol, že vo štvrtok prišlo 7 500 ľudí. Burgenlandská polícia očakáva, že počet utečencov prichádzajúcich na rakúsko-maďarskú hranicu bude v najbližších dňoch opäť veľký.

Ďalšie tisícky utečencov sa hromadia na srbsko-maďarskej hranici, kam prichádzajú cez Grécko a Macedónsko. Ako uviedla srbská televízia RTS, utečenci sa snažia dostať ďalej do Európy ešte pred 15. septembrom. Maďarsko chce po tomto termíne zaviesť prísnejšiu ochranu hraníc.

Viac..  Júlia Navaľná: „Ak chcete poraziť Putina, bojujte s jeho zločineckým gangom"

Povolanie vojakov

Budapešť chce na zastavenie mohutnej utečeneckej vlny povolať vojakov. Potrebný zákon ale ešte musí schváliť parlament. Ak prejde, armáda získa právo zapojiť sa do boja s kriminálnymi deliktami a použiť zbrane pri ochrane hraníc.

Vojaci budú mať právo zastavovať vozidlá, uzatvárať nebezpečné zóny, presadzovať svoje opatrenia silou a v prípade potreby rovnakom obmedzovať osobnú slobodu.

Plot stále stavajú

Na južnej hranici Maďarska sa už teraz pohybuje asi 3 800 vojakov, uviedol maďarský minister obrany István Simicskó. Ich hlavnou úlohou je podľa neho pomáhať so stavbou plotu, ktorý vzniká na hranici so Srbskom. Každý deň je vraj postavených až desať kilometrov. Plot má byť vysoký štyri metre a vzniká na 175 kilometrov dlhej hranici.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Minister Blanár vo Viedni: Rakúsko je pre nás viac než sused

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár rokoval vo Viedni so spolkovým …

Consent choices