Utečenci už nechcú zostať v tábore v Röszke, autobusy rozdeľujú rodiny

RÖSZKE – Do Európy smerujú ďalšie tisíce migrantov a Európa si s tým nevie poradiť. Hranice Schengenu čelia obrovskému náporu. Reportér TV JOJ Rastislav Striško je v týchto dňoch s kameramanom Vladom Šrámekom na maďarsko-srbských hraniciach a sledujú aktuálnu dramatickú situáciu. Ľudia tam čakajú v záchytných táboroch, ale nechcú v nich ostať už ani minútu. Ich cieľom je západná Európa a sú odhodlaní dostať sa tam hoci aj pešo.

Maďarská obec Röszke je neďaleko hraníc so Srbskom a záchytný tábor vyzerá ako pokojné síce ako pokojné miesto, no nie je. „Boli sme tu len niekoľko minút a policajti doviezli zo Srbska autobus plný utečencov,“ opisuje situáciu reportér Rasťo Striško.

Tábory stráži polícia

„Som zo Sýrie. Idem do Maďarska a potom dúfam do Viedeň,“ hovorí jeden z utečencov. Takmer každý povie, že je zo Sýrie až na pár rodín z Afganistanu.

Tamojšie utečenecké tábory sú strážené políciou s každej strany. Jeden z táborov je preplnený a neprijíma Ďalších utečencov, ktorí prichádzajú.

Len pár metrov za kempom je situácia úplne iná, a vôbec sa podľa Rasťa Striška nedá opísať ako pokojná. Ďalší záchytný tábor polícia zriadila priamo na poli.

Viac..  EÚ by mala zrušiť sankcie voči bývalému jazdcovi F1 Mazepinovi, rozhodol súd

„Keď sme sa policajtov pýtali, čo bude s týmito ľudmi, nepovedali vôbec nič. Ako keby mali zakázané o tom hovoriť,“ opisuje Striško.

Nastala hystéria

V jednej chvíli sa polícii situácia vymkla spod kontroly. Po tom, ako sa do ďalšieho autobusu nedostali ani rodiny s deťmi, nastala hystéria. Utečenci tvrdia, že keď sa nezmestia do autobusov, rozdeľuje to ich rodiny. 

Po krátkom chaose sa časť migrantov rozbehla do pola. Radšej chcú ísť k rakúskym hraniciam pešo ako prečkať ďalšie dni v špine, prachu a neistote, čo s nimi bude. Na srbskej strane hraníc čakajú ďalšie tisícky utečencov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices