migranti
PHOTO: Ilustračné © European Union 2015 - Source : EP.

Nie sme tu pre peniaze a jedlo, hovoria utečenci v Nickelsdorfe

VIEDEŇ – Maďarské tábory sú pre všetkých utečencov iba malými bodkami na ich dlhej ceste. Skutočným cieľom sú krajiny na západe únie – v prvom rade Nemecko, prípadne Rakúsko. V rakúskom Nickelsdorfe sa s utečencami zhovárala reportérka TV JOJ Klaudia Suchomel Guzová.

„Vojaci v Iraku zabili môjho otca, mamu postrelili na ľavej ruke, aby sme si zachránili život, museli sme ujsť z nášho domu,“ začína svoje rozprávanie Jasir o tom, prečo ušiel zo svojho domova.

V rakúskom Nickelsdorfe je už mesiac a 10 dní. Rozhodol sa nepokračovať ďalej v ceste na západ. Chce ostať žiť tu v Rakúsku.

„Ľudia sú tu priateľskí a veľmi mi pomáhajú, za čo im veľmi ďakujem. Tí ktorí si myslia, že sem prichádzame len kvôli peniazom a jedlu si nevedia predstaviť, a nerozumejú, čo sa deje v našej krajine,“ hovorí.

Učí sa

Jasir každé popoludnie na bicykli roznáša jedlo a vodu na stanicu tým, ktorí pokračujú vo svojej ceste. Pomáha zbierať odpadky a upratovať okolie. Deň začína vyučovaním.

Viac..  Peter Pollák: V Španielsku som si prevzal prestížnu cenu, ktorú zatiaľ žiadny Slovák nedostal. Ďakujem

„Ráno vstanem, potom idem na hodiny nemčiny,“ prezrádza.

Už sa naučil aj zopár základných slov. „Učíme sa po nemecky, hráme spolu futbal a sú veľmi nápomocní. Ak potrebujem pomoc, stačí zdvihnúť telefón a sú tu,“pokračuje.

Príliv utečencov

Na rakúsko-maďarský priechod v Nickelsdorfe dorazilo v noci zo stredy na štvrtok ďalších dvetisíc utečencov. Rakúska polícia musela pre nový nápor utečencov uzavrieť z bezpečnostných dôvodov komunikáciu vedúcu z hranice k Nickelsdorfu.

Hranica medzi Maďarskom a Rakúskom už zažila utečeneckú vlnu cez víkend, kedy ju prekročilo asi štrnásťtisíc migrantov. Postupne prílev ustal.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices