maďarská kameramanka

VIDEO: Maďarská kameramanka sa ospravedlnila

RÖSZKE – Maďarskom otriaslo krátke video, ktoré zachytáva kameramanku maďarskej televízie N1TV ako podráža nohy utečencovi s dieťaťom a kope do utečencov. Počíňanie kameramanky zachytili ďalší novinári. Petra László prišla o prácu na televíznej stanici, ktorá je blízka nacionalistickej strane Jobbik.


ZDROJ: YouTube/News Viral 69

„Mnoho Sýrčanov stratilo svoje domovy, niektorí Európania srdce,“ poznamenal ku kauze maďarský novinár Szabolcs Panyi.

Šéfredaktor N1TV oznámil, že novinároku okamžite vyhodil za „neprípustné správanie sa“, a tým považuje prípad za vyriešený. Opozičné strany ale ohlásili, že podajú trestné oznámenie na kameramanku. Hrozí jej až päť rokov za mrežami.

Incident sa odohral v utorok večer pri pohraničnej obci Röszke, kde v utečeneckom tábore končia utečenci prekračujúci srbsko-maďarské hranice cez železničnú trať a po ceste. Miesto leží asi 200 kilometrov od Belehradu a 170 kilometrov od Budapešti.

Slzný plyn

Proti skupine asi dvoch stoviek migrantov, prevažne zo Sýrie, tu policajti v utorok v noci použili slzný plyn, aby im zabránili sa pripojiť k inej skupine utečencov, ktorí z tábora o niečo skôr odišli.

Stovka policajtov podľa agentúry MTI zatarasila utečencom cestu. Polícia sa snažila utečencov najskôr upokojiť pomocou tlmočníkov. Z davu sa ale ozývali výkriky odmietajúce odvedenie do tábora a požadujúce pokračovať v ceste do Budapešti.

Viac..  Európska panelová diskusia občanov o boji proti nenávisti v spoločnosti

Nechcú byť v táboroch

„Nechceme ďalej žiť v táboroch v Maďarsku či inde, v príšerných podmienkach, kde je prílišná zima a všetko je špinavé, takže sa cítime zle,“ prehlásila podľa agentúry AFP mladá Sýrčanka z Damašku spisovnou angličtinou. „Chceme ísť, nechajte nás prejsť,“ skandovali ostatní a vykrikovali „Nemecko, Nemecko.“

„To Nemecko vás sem poslalo,“ odpovedal jeden z naštvaných policajtov zatiaľčo druhý zapchával rukou ústa jednému z utečencov, aby ho umlčal.

Podľa policajného komuniké strážcovia zákona z davu vytiahli doch „štváčov“ a zadržali ich pre neposlúchnutie policajných príkazov. Migranti odpovedali hádzaním plastových fliaš, policajti použili slzný plyn. Na mieste zasahovali sanitky, podľa polície zdravotná pomoc nesúvisela s použitím slzného plynu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices