Rakúska podpredsedníčka europarlamentu kritizuje Gabčíkovo

BRATISLAVA – Rakúske ministerstvo vnútra vyhlásilo, že plánuje premiestniť prvých žiadateľov o azyl do Gabčíkova už v najbližších dňoch. V utečeneckom tábore v Traiskirchene už dva týždne ohlasujú medzi migrantmi, ktorí sú tam ubytovaní, že majú možnosť premiestniť sa na Slovensko.Podpredsedníčka Európskeho parlamentu Ulrike Lunacek podľa vlastných slov nerozumie, prečo by utečenci mali ísť do Gabčíkova. „Nerozumiem, prečo by utečenci z Rakúska mali byť premiestnení do Gabčíkova. Máme síce utečencov naozaj veľa, ale naši dobrovoľníci sa neustále zapájajú a pomáhajú aj pri ich organizovaní,“ uviedla Lunacek.

Aktívnejší prístup Rakúšanov

„Ako Rakúšanka sa veľmi kriticky pozerám na snahu rakúskej vlády presunúť časť utečencov do Gabčíkova. Viac by som ocenila aktívnejší prístup rakúskej vlády k utečencom. Teraz sú to najmä obyčajní ľudia a humanitárne organizácie, kto im pomáha,“ dodala Lunacek.

Rakúšania umožňujú utečencom prespať pár nocí a potom pokračujú ďalej. „Máme kapacitu 700 miest, snažíme sa ich posielať ďalej,“ uviedol hovorca rakúskej polície Helmut Marban.

Viac..  MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Nemajú problém

Utečenci čakajú na azyl aj v rakúskom mestečku Nickelsdorf. Tam ich domáci prijali a nemajú s nimi problém.

„Videli sme ako v dome, kde sa zbiera humanitárna pomoc pomáhajú s rozdávaním jedla, vody, upratujú či zbierajú odpadky. Učia sa po nemecky a pôsobia aj ako tlmočníci,“ uviedla reportérka Novín Klaudia Suchomel Guzová.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices