Maďarsko sa uzatvára pred migrantami, vyhlási krízový stav

BUDAPEŠŤ – Migračná kríza zostáva ústrednou politickou témou pre množstvo krajín Európskej únie. V Maďarsku bude v utorok vláda rokovať o návrhu ministra vnútra vyhlásiť pre príliv utečencov krízový stav. V Berlíne bude problematike migrácie venované mimoriadne zasadnutie kabinetu a tiež popoludňajšie jednanie kancelárky Angely Merkelovej s premiérmi nemeckých spolkových krajín.

V Maďarsku v utorok začínajú platiť prísnejšie zákony proti migrantom. Všetci, ktorí nelegálne prekročia hranice, budú zadržaní, varoval premiér Viktor Orbán.

Budapešť chce príval utečencov zastaviť plotom na hraniciach s Srbskom a zákonnými opatreniami, ako sú napríklad prísnejšie tresty za pašovanie ľudí alebo tresty za prekonávanie alebo poškodzovanie hraničného plotu.

Maďarský plot

Týmto spôsobom chce Budapešť utesniť hranice s južným susedom, cez ktorého územie do Maďarska v posledných dňoch smerovala hlavná migračná vlna z Blízkeho východu, Ázie a Afriky.

Viac..  Po eurokandidátke SaS sú známe už aj niektoré mená ďalších strán

Práve pre opatrenia prichystané Budapešťou k zastaveniu migračnej vlny sa v posledných dňoch počet prichádzajúcich migrantov zvýšil, čo sa prejavilo aj na množstve migrantov, ktorí nakoniec cez maďarské území dorazili do Rakúska a do Nemecka, najmä do Mníchova.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

V súvislosti s dnešným rozhodnutím Európskeho parlamentu (EP) žalovať Európsku komisiu za uvoľnenie eurofondov Maďarsku …

Consent choices