smolková
Monika Smolková, europoslankyňa. PHOTO: redakcia/red.

Monika Smolková: Zakázali sme predaj mäsa z klonovaných zvierat

Viete si predstaviť, že by ste si dali hovädzí steak z naklonovanej kravy? Alebo klonované teľacie líčka? Možno to pre mnohých znie ako scifi, ale v dnešnom svete už v mnohých krajinách dostanete na tanier aj takéto „dobroty.“ Európsky parlament ale chce klonovanie zvierat a predaj takéhoto mäsa zakázať. Ľudia v Únii totiž takémut jedlu “neveria”.

Kanada, Austrália, Brazília, či severná Amerika. Tam všade dostanete mäso z klonovaných zvierat. A mnohí sa obávajú, že by sa mohlo dostať aj k nám, do Únie.  “Len 18 percent Európskych občanov podľa eurobarometru súhlasí s tým, aby sme vyrábali zvieratá pomocou klonovania určených na konzumáciu,“ vysvetľuje europoslanec Miroslav Mikolášik.

V súčasnosti sa pripravuje dohoda o voľnom obchode medzi Amerikou a Úniou. Ak by sa predaj mäsa z klonovaných zvierat nezakázal, v budúcnosti by sa mohlo dostať na predajné pulty a ani by sme nemuseli vedieť, aké mäso si kupujeme. A tomu chcú europoslanci zabrániť.

Viac..  Europoslankyňa Miriam Lexmann: Musíme prehodnotiť ciele "Green Dealu"

“Konečný užívateľ, spotrebiteľ v Európskej únii, v každom členskom štáte musí vedieť aké mäso, alebo aké výrobky si kupuje,“ hovorí Monika Smolková, europoslankyňa za SMER-SD.

Nejde len o mäso

Nejde len o mäso, ale napríklad aj mlieko. Klonovanie má podľa Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín navyše pre zvieratá fatálne následky. Bývajú oveľa väčšie, pri pôrode zvieratá trpia a dochádza k úmrtiam. Europarlament preto zakázal predaj výrobkov z klonovaných zvierat v EÚ.

O red

Odporúčame pozrieť

Smolkova

Monika Smolková: Príklady „dobrej praxe“ novej vlády

Denne sme svedkami amaterizmu a nekompetentnosti súčasnej vlády. Jej rozhodnutiami sú občania v čase korona …

Consent choices