Porošenko označil oligarchov za vážnu hrozbu pre Ukrajinu

KYJEV – Ukrajinský prezident Petro Porošenko označil ukrajinských oligarchov za vážnu hrozbu pre krajinu. V rozhovore pre britský denník Independent ďalej poznamenal, že trvá na tom, aby vláda podnikla zásadné a aktívne opatrenia na obmedzenie kontroly trhu oligarchami.

Britský denník Independent ale pripomenul, že aj samotný Porošenko, ktorý stále kontroluje cukrovinkársku firmu Rošen, bol nedávno terčom ostrej kritiky za neochotu zverejniť svoje príjmy. Denník upozornil, že obmedzenie vplyvu oligarchov bolo jedným zo sľubov, ktoré Porošenko dal svojim voličom v predvolebnej kampani.

Kritik pomerov na Ukrajine

V tejto súvislosti sa Porošenko vyjadril aj k dohadom o povolaní gubernátora Odeskej oblasti Michaila Saakašviliho za premiéra. Na otázku, či by si ho vedel predstaviť ako premiéra, Porošenko uviedol: „Áno, bol by to skvelý premiér. Ale Gruzínska“.

Saakašvili je veľkým kritikom pomerov na Ukrajine. Ttvrdí, že malá skupina oligarchov tam „vlastní a riadi tieňovú vládu“. Okrem toho vyhlásil, že vláda Arsenija Jaceňuka sa pokúša „obísť reformy“ a „koná v záujme oligarchov“.

Situácia v krajine

Porošenko v rozhovore pre britský denník odmietol komentovať tieto vyhlásenia, ale dodal, že Saakašvili má naďalej jeho podporu.

V interview sa Porošenko vyjadril aj k situácii na východe Ukrajiny, keď vyhlásil, že bez ohľadu na pokračujúce dodržiavanie prímeria je „hovoriť o zastavení bojových operácií v regióne zatiaľ ešte skoro“.

„Toto nie je koniec vojny, ide skôr o zmenu taktiky,“ vyhlásil ukrajinský prezident. Dodal, že „my vieme, kde Rusi a ich spojenci ešte stále skrývajú svoje zbrane, tanky a delostrelectvo“. Uviedol, že zatiaľ sa ani nedá odhadnúť, ako dlho by súčasné prímerie mohlo trvať. Na prímerí sa strany konfliktu dohodli 26. augusta na zasadnutí kontaktnej skupiny v Minsku. Tento režim platí od 1. septembra.

Spolupráca so Západom

Porošenko uviedol, že Ukrajina je pripravená spolupracovať so západnými krajinami a poskytnúť medzinárodným pozorovateľom neobmedzený prístup na územia zasiahnuté konfliktom. Spresnil, že ukrajinské vedenie všetky tieto kroky podniká v záujme realizácie minských mierových protokolov.

Viac..  Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Tvrdil, že kým Ukrajina jednotlivé body postupne plní, „Rusko s tým ešte len začína“.

Vzťah k Rusku

Upozornil tiež, že v prípade, že sa stranám konfliktu nepodarí splniť jednotlivé body mierovej zmluvy, ohrozí to celý plán, a to „so všetkými z toho vyplývajúcimi následkami vo vzťahu k Rusku“. Porošenko varoval, že bez následkov nezostanú ani voľby, ktoré na október a november vypísali v oboch samozvaných subjektoch vyhlásených na území Donbasu – Doneckej ľudovej republike a Luhanskej ľudovej republike.

Za kľúčovú požiadavku Ukrajiny voči Rusku označil aj prepustenie 11 ukrajinských občanov zadržiavaných v ruských väzniciach. Porošenko sa osobitne vyjadril k prípadu režiséra Olega Sencova, ktorého nedávno v Rusku odsúdili na 23 rokov väzenia za teroristické aktivity. Ukrajinský prezident označil proces so Sencovom za pochybný a vyhlásil, že jeho jedinými zločinmi je to, že „je Ukrajinec“ a „je na to hrdý“. Porošenko súčasne nepotvrdil správy o ponuke vymeniť Sencova za dvoch ruských dôstojníkov zajatých v júli neďaleko Luhanska.

Na margo údajne srdečnejších vzťahov s ruským vedením Porošenko v rozhovore pre britský denník vyhlásil, že o zlepšení osobných vzťahov medzi lídrami Ruska a Ukrajiny nemôže byť ani reči. „Priateľské vzťahy nebudú, kým ukrajinských civilistov a vojakov zabíjajú ruské zbrane,“ vyhlásil.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

 

O ram

Odporúčame pozrieť

I. Štefanec: Putin pred jedenástimi mesiacmi prekvapil svet, odvtedy Ukrajinci prekvapujú jeho

Bývalý prezident Ukrajiny Petro Porošenko navštívil Európsky parlament v Bruseli, kde ho privítal slovenský europoslanec …

Consent choices