Utečencov umiestnili v bývalom koncentračnom tábore Buchenwald

BERLÍN – Areál bývalého koncentračného tábora Buchenwald sa stal dočasným domovom pre utečencov. Umiestňovať ich tam začalo mesto Schwerte ležiace v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, informovala dnes agentúra APA s odvolaním sa na izraelský spravodajský portál Ynet.

Mesto sa rozhodlo, že v niekdajšom strážnom baraku, ktorý sa ako jediný zachoval, ubytuje 21 utečencov. Tento krok zvažovalo napriek kritike už v januári. Jeho starosta Heinrich Böckelühr ho vtedy obhajoval ako „primeraný“.

Sociálnodemokratická krajinská premiérka Hannelore Kraft po rokovaní so zástupcami židovských organizácií na predstaviteľov mesta apelovala, aby spomínaný zámer neuskutočnili. Kritizovali ho aj historici a ďalšie organizácie.

Dvestopäťdesiattisíc židov

Do Buchenwaldu deportovali počas druhej svetovej vojny okolo 250.000 židov z celej Európy. Za jeho bránami zahynulo vyše 56.500 ľudí.

Dvadsaťročný utečenec z Eritrey, ktorého umiestnili v bývalom koncentračnom tábore, portálu Ynet povedal, že nemá problém s minulosťou budovy.

Žena, ktorá ušla z Alžírska a v Buchenwalde býva viac ako týždeň, uviedla: „Je tu dobre. Mnoho iní nemajú ani to.“

Vlaky na trase Rakúsko-Nemecko

Nemecké železnice v pondelok ráno čiastočne obnovili vlakovú dopravu s Rakúskom. Tú uzavreli v nedeľu kvôli migrantom. Oznámil to hovorca nemeckých železníc. Na kľúčovej trati spájajúcej rakúsky Salzburg s bavorským Mníchovom ale vlaky stále nejazdia, pretože na trati sa pohybujú ľudia, uviedol hovorca.

Železničná doprava medzi oboma štátmi bola z rozhodnutia nemeckej spolkovej vlády uzatvorená v nedeľu popoludní. Minister vnútra Thomas de Maiziére zároveň oznámil, že Nemecko pre nápor utečencov zavedie s okamžitou platnosťou dočasné kontroly na svojich vnútorných hraniciach, v prvom rade s Rakúskom.Opatrenia vraj schválila jednomyseľne vládna koalícia a tento krok Nemecko konzultovalo tiež s Rakúskom.

Viac..  M. Beňová: Musíme chrániť deti pred sexuálnym zneužívaním na internete

Stovky utečencov

Nemecký železničný dopravca DB v nedeľu oznámil, že spojenie do Rakúska a späť bude prerušené do pondelňajšieho rána. V nedeľu večer museli opustiť vlaky v oblasti Salzburg stovky utečencov.

Podľa informácii denníku Bild chcú nemecké úrady tiež začať kontroly v blízkosti spoločnej hranice s Českou republikou a s Poľskom. Má to vraj zamedziť vyhýbaniu sa hraničných kontrol na nemecko-rakúskej hranici.

Čiastočne obnovená doprava

Hovorca DB v pondelok nemeckej agentúre DPA oznámil, že s platnosťou od 7:00 ráno bola železničná doprava medzi Nemeckom a Rakúskom „čiastočne obnovená“. Výnimkou je spojenie medzi Salzburgom a Mníchovom, kde sa na trati pohybujú ľudia, a vlaky tak nemôžu prejsť, povedal hovorca.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom protáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices