Europoslankyňa Jana Žitňanská. PHOTO: archív JŽ.

Podpíšte túto petíciu! Vyzýva Žitňanská, aby osoby ZŤP neboli trestané za prijímanie darov

Chcete darovať dar osobe so zdravotným postihnutím? Tak pozor, môžete jej tým viac uškodiť, ako pomôcť. ZŤP-čkarom sa takýto dar od fyzickej alebo právnickej osoby započítava aj do príjmu a preto môžu na budúci rok prísť napríklad o asistentov, ktorí im pomáhajú s každodennými činnosťami. Zmeniť to chcú rodičia postihnutých detí, ale aj europoslankyňa Jana Žitňanská.

Ako vznikla petícia ZŤP?

Pred nejakým časom som bola upozornená na prípad, kedy bola rodina posudzovaná zo strany úradníkov kvôli tomu, že prijala dary od fyzických osôb. Podľa dnes platného zákona stratila nárok na príspevky na kompenzačné pomôcky. Ďalšia novinárka stratila právo na pracovného asistenta len preto, že mala o niečo vyšší zárobok než je stanovené v zákone.  Písala som  preto ministrovi Richterovi. Zdravotne postihnutí totiž veľakrát prežijú vďaka darom. Zabezpečia napríklad postihnutému dieťaťu nejakú rehabilitáciu alebo pomoc často len vďaka darom, pretože poisťovňa to neprepláca. Za to, že to príjmu a zvýšia kvalitu života člena domácnosti sú potom trestaní.

Hovoríte, že sú trestaní. Akým spôsobom?

Na celý nasledujúci kalendárny rok im štát škrtne príspevky na kompenzačné pomôcky, čo sa mi zdá nesprávne a nespravodlivé. Minister Richter moju žiadosť o zmenu legislatívy zamietol s tým, že by došlo k porušeniu filozofie zákona, a dokonca, ústami hovorcu Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny zaznelo, že je nesolidárne, keď niektorí ľudia dostávajú dary a iní nie. Zo solidarity k tým, ktorí dary nedostávajú  by mali byť teda trestaní tí, ktorí dary dostávajú. To mi nepríde ani múdre ani správne. Do slovenského parlamentu som navrhla novelu zákona, aby sa príjem od fyzických a právnických osôb nezahŕňal do posudzovania príjmu. Uvidíme ako to dopadne.

Kto sa podieľal na vzniku tejto petície?

Táto iniciatíva vyústila zo strany tých, ktorých sa to týka. Podporili ju aj viaceré významné osobnosti. Som rada, že sa ľudia, ktorých sa to týka ozývajú, pretože je veľmi dôležité, aby sa každý kto môže zasadil o to, aby došlo k zmene zákona. O tom, že ten zákon je zlý vedia najlepšie tí, ktorých sa zákon týka. Existuje teda petícia, ktorú môžu dobrovoľne podpisovať ľudia, ktorí sa stotožňujú s tým, že by sa dary nemali zahŕňať do príjmov posudzovaných osôb. Pevne dúfam a verím, že Ministerstvo práce, ale aj poslanci budú na túto petíciu reagovať a príjmu patričné kroky.

Viac..  Eugen Jurzyca: Ukazuje sa, že ekonomika EÚ začína zaostávať v konkurencieschopnosti. VIDEOBLOG

Existuje podľa vás aj iný spôsob posudzovania príjmov ako touto cestou?

Zákon dnes hovorí o tom, že dary od nadácií či občianskych združení nepodliehajú takémuto posudzovaniu. Znamená to, že ak dostávate napríklad príspevok od Dobrého anjela, vaše príspevky to nijako neohrozí. Ak už existuje inštitút prijímania darov, ktorý nepodlieha posudzovaniu, nevidím dôvod, prečo nezahrnúť do tejto kategórie aj dary od fyzických alebo právnických osôb. Štát jednoducho núti jednotlivcov, rodiny prijímateľov i darcov, aby do toho zapájali nadácie a občianske združenia. To mi pripadá nezmyselné. Navyše, čo je štátu do toho, čo ja so svojimi zdanenými peniazmi urobím? Ak chcem pomôcť niekomu v núdzi, tak mu pomôžem a štát by do toho nemal vstupovať tým, že dotyčného potom potrestá. V súčasnosti teda odporúčam, aby takýto ľudia prijímali dary len cez nadácie a občianske združenia, inak za to môžu byť potrestaní.

Aj vy môžete podporiť túto petíciu svojím podpisom! Kliknite na tento ODKAZ.

Na otázky spravodajskéhoh portálu EuropskeNoviny.sk odpovedala europoslankyňa Jana Žitňanská.

O vik

Odporúčame pozrieť

Jana ZITNANSKA

Zásadným rozhodnutím avizovaným premiérom by mohol byť podľa Žitňanskej dovoz vakcíny Sputnik V

Medzi zásadnými rozhodnutiami, ktoré avizoval premiér Igor Matovič (OĽaNO), by mohol byť dovoz ruskej vakcíny …

Consent choices