Rakúska ministerka: Hraničné kontroly sú signálom pre svet

VIEDEŇ – Rakúska ministerka vnútra Johanna Mikle-Leitner označila dočasné kontroly na hraniciach, ktoré Rakúsko zaviedlo od polnoci, za signál pre svet, že nemôže dochádzať k neobmedzenému migračnému toku.

Tzv. dublinské predpisy budú platiť aj naďalej, uviedla v utorok večer v programe verejnoprávnej televízie ORF, aj keď priznala, že utečencom, ktorí chcú cestovať ďalej do Nemecka, v tom momentálne nebránia, napísala tlačová agentúra APA.

Signál pre svet

Hraničné kontroly na východe a juhu Rakúska budú prebiehať „v súzvuku s Nemeckom“, uviedla ministerka. „Má to byť dôležitý signál pre svet, že to nemôže pokračovať tak, ako to bolo doteraz, že nemôže dochádzať k neobmedzenému migračnému toku, že sa musíme vrátiť k normalite,“ povedala so zdôraznením, že potrebné je najmä spoločné európske riešenie a intenzívna kontrola vonkajších hraníc.

Johanna Mikle-Leitner súčasne podčiarkla, že každý, kto si to želá, môže v Rakúsku „samozrejme“ požiadať o azyl. V pondelok prijali rakúske úrady 800 takýchto žiadostí. Väčšina utečencov však chce cestovať ďalej do Nemecka či Švédska. To, že im to v súčasnosti umožňujú, ministerka potvrdila, trvale to však podľa nej platiť nemôže.

Na otázku, čo sa hraničnými kontrolami vlastne mení, Mikle-Leitner reagovala, že nimi chcú umožniť „usporiadaný vstup“ do krajiny. Cieľom musí byť zaregistrovať každého – „to sa však musí diať na vonkajších hraniciach EÚ“. V tejto súvislosti pripomenula myšlienku zriadenia centier na vonkajšej hranici únie, v ktorých by sa uskutočňovala registrácia.

Viac..  EÚ prisľúbila Arménsku 270 miliónov eur, podporujú ho aj USA

Utečencov posielajú späť

Do Maďarska nebude Rakúsko ani po zavedení kontrol na hraniciach nikoho vracať, zdôraznila ministerka: „V súčasnosti nie je nikto posielaný späť, vzhľadom na okolnosti v Maďarsku. Ale pre Rakúsko naďalej platí Dublin,“ dodala a spresnila, že tí utečenci, ktorí už podali žiadosť o azyl v inej krajine EÚ, napríklad v Rumunsku či Bulharsku, sú posielaní späť do týchto štátov.

Z Nemecka dosiaľ do Rakúska nevrátili nikoho. „Nie, tak to je dohodnuté,“ povedala Mikle-Leitner. V reakcii na otázku o dohode, podľa ktorej Nemecko prijíma z Rakúska určitý počet utečencov za deň, uviedla, že predstavitelia ministerstiev viedli rozhovory o tejto záležitosti. Konkrétne počty však nespomenula.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices