Bývalý minister financií Varoufakis plánuje založiť paneurópsku stranu

A čo porába bývalá pravá ruka a neskôr zatrpknutý oponent expremiéra Tsiprasa, bývalý minister financií Varoufakis? Do gréckych volieb nejde. No politických ambícií sa ani zďaleka nevzdal. Plánuje založiť paneurópsku stranu. V minulosti sa o to pokúšali viacerí, no zatiaľ sa žiadna strana, ktorá by nebola na národnom princípe a mohli by ju voliť ľudia vo viacerých členských štátoch, sa neuchytila. Zatiaľ je len pri slovách, no Varoufakis získal nezanedbateľný politický kapitál naprieč Úniou, ktorý môže zavážiť.

Popularita je problémom aj pre prezidenta ďalšej problematickej krajiny – Francúzska. Françoisa Hollandeho nateraz väčšina považuje za odpísaného a v prieskumoch prezidentských volieb 2017 výrazne zaostáva za prvými dvoma kandidátmi. Do druhého kola by sa tak dostal kandidát republikánov (buď starý známy Nicolas Sarkozy, alebo Alain Juppé). No prieskumy nevedie nikto iný, ako Marine Le Pen. Tá sa netají svojou opozíciou voči euru a EÚ ako takej. Náraz do reality už zlomil odhodlanie viacerých „revolučných“ politikov, no teraz je reč o druhej najväčšej ekonomike eurozóny. Je to ešte ďaleko, no rok 2017 môže byť zaujímavý.

Viac..  Miriam Lexmann: Dodnes nevieme aký vplyv na človeka majú GMO rastliny

Japonský akciový trh za jediný deň narástol o 7,7%, najväčší nárast od roku 2008

V Ázii sa zatiaľ dejú veci. Japonský akciový trh za jediný deň narástol o 7,7%, najväčší jednodňový nárast od roku 2008. Dôvod? Čínska vláda prisľúbila ďalší rozsiahly stimul na podporu ekonomiky, motivovaná tvrdým pádom jej vlastného akciového trhu. Nič to však nemení na tom, že Japonská ekonomika je spokojne v recesii, napriek prakticky perpetuálnemu kvantitatívnemu uvoľňovaniu.

V utorok bude 7. výročie pádu Lehman Brothers. Ale tým sa netrápte, radšej si užite víkend!

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O ram

Odporúčame pozrieť

EÚ pomáha Grécku hasiť ničivé lesné požiare

Členské krajiny EÚ zmobilizovali 11 hasičských lietadiel a jeden vrtuľník z rezervy rescEU na pomoc …

Consent choices