Europoslanec Richard Sulík. PHOTO: © European Union- EP.

Europoslanec Sulík: Tsipras si myslel, že ľudia sú ovce a budú ho nasledovať nech urobí čokoľvek

Slovenský europoslanec Richard Sulík sa vyjadril na tému predčasných volieb v Grécku, ktoré budú už o dva dni, 20. septembra. Podľa neho je Alexis Tsipras v očiach gréckej verejnosti sklamaním a tieto voľby môžu znamenať koniec jeho politickej aktivity. Medzi preferovanú stranu v Grécku teraz patrí Tsiprasova opozičná strana Nová demokracia, na čele ktorej stojí Vangelis Meimarakis.

Ako vidíte situáciu Grécka pred predčasnými parlamentnými voľbami a postavenie pána Tsiprasa?

Myslím si, že sa ukazuje, že Tsipras urobil chybu, keď si myslel, že má vysokú popularitu a môže si robiť čo chce. Len tak položil mandát a ide do nových volieb, pričom jeho podpora ľuďmi teraz redne a vyzerá to tak, že nebude ani len najväčšou stranou v gréckom parlamente.

Myslíte si, že to bola z jeho strany vypočítavosť, že ak položí mandát a pôjde do predčasných volieb, tak bude môcť vládu zostaviť znova?

Áno, z jeho strany to bola určite vypočítavosť. Myslel si, že ľudia sú ovce a budú ho nasledovať nech urobí čokoľvek. Urobil veľkú chybu, že v januári nasľuboval hory doly, potom v podstate nič z toho nesplnil a myslel si, že znovu dostane mandát. Ukazuje sa ale, že ho nedostane. Ľudia budú nakoniec voliť niekoho iného.

Ako to podľa vás môže vyzerať v gréckom parlamente po predčasných voľbách?

Problémom je, že v Grécku veľmi nie je koho voliť. Sú tam strany, ktoré vravia, že diktát tzv. trojky treba poslúchať a realizovať, a potom sú tam strany, ktoré vravia, že nie. Nie je tam ani jedna strana, ktorá by bola takou reformnou stranou. Taká, ktorá by hovorila o tom, aby sa Grécko postavilo na nohy vlastnými silami a propagovala by zlepšenie podnikateľského prostredia.

Tsipras nedávno viedol rokovania s EÚ o záchranných balíčkoch. Ako to podľa vás bude komplexne s Gréckom po voľbách v prípade, že Tsipras nedostane mandát na zloženie vlády?

Strana Nová demokracia má najlepšie vyhliadky, že bude najsilnejšou stranou. Donedávna tam bol šéfom Antonio Samaras, no teraz je tam nový šéf, ktorý nastúpil len nedávno, Vangelis Meimarakis. Myslím, že to bude také mrvenie ako doteraz. Trojka bude niečo požadovať, oni sa budú tváriť, že to akceptujú, len aby dostali ďalšie peniaze a nebudú realizovať svoje záväzky, tak ako to bolo doteraz tri roky. Grécko bude naďalej ako taký závislák, ktorý sľúbi všetko, len aby dostal svoju ďalšiu dávku.

Ako si predstavujete voľby v Grécku v rámci Európskej únie, tak aby boli prospešné?

Viac..  Europoslanec Peter Pollák: Niektoré plány európskych politikov sú nerealizovateľné

Momentálne Grécko nie je ústrednou témou, tou sú utečenci. Grécko je teraz mimo európskej pozornosti a nie je tam nejaký silný vplyv zvonka na to, koho by mali voliť. Ostatní politici sa nevyjadrujú, ktorá strana je lepšia pre udržanie. Myslím, že Gréci cítia, že ich Tsipras zradil a že nemá riešenie, pretože tam kľučkuje zľava doprava. Predpokladám, že grécka politická scéna sa bude ešte viac polarizovať. Zosilnejú strany, ktoré chcú poslúchať európsky diktát a tiež strany, ktoré chcú vystúpiť z eurozóny, no bude chýbať strana, ktorá bude za odvážne reformy. Situácia bude zrejme taká, že môže vzniknúť široká koalícia ľavičiarov a konzervatívcov, teda Syriza a Nová demokracia. Tie budú mať dostatok hlasov na to, aby sa to ďalej „mrvilo“. Nie je to skutočné riešenie. Grécko nemá šancu takto dlhodobo fungovať.

Môžeme hovoriť o týchto politických voľbách ako o politickom konci Tsiprasa?

Myslím, že tie najväčšie sympatie už stratil. Ako sa ukázalo, nereprezentuje nejaké stabilné hodnoty, pretože pred trištvrte rokom, pri posledných voľbách, sľuboval zastaviť úsporné opatrenia. Nakoniec urobil úplný opak, keď súhlasil s prísnejšími úspornými opatreniami a teraz vo volebnej kampani znovu prezentuje, že o tom chce diskutovať a vyjednávať. Je to jednoducho kľučkovanie zľava doprava a týmto voličov nezíska. Zároveň sa mu rozpadá Syriza, niekoľko ľudí už odišlo, takže si myslím, že tieto voľby môžu znamenať začiatok konca jeho politickej kariéry.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Richard Sulík.

 

O vik

Odporúčame pozrieť

EÚ pomáha Grécku hasiť ničivé lesné požiare

Členské krajiny EÚ zmobilizovali 11 hasičských lietadiel a jeden vrtuľník z rezervy rescEU na pomoc …

Consent choices