Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 37. týždňa 2015

19Českej ekonomike aj trhu práce sa darí

ČESKÁ REPUBLIKA

počet voľných pracovných miest v Českej republike v auguste prvýkrát od roku 2008 prekročil hranicu 100 tisíc, čo sa považuje za znak posilňovania hospodárstva krajiny. České hospodárstvo v 2. kvartáli 2015 medziročne posilnila o 4,4 %, čo bolo najrýchlejšie tempo rastu v rámci EÚ. Podpísal sa pod to silnejší dopyt zo zahraničia a aj silný dopyt zo strany českých domácností. Miera nezamestnanosti podľa údajov Úradu práce ČR v auguste klesla na úroveň 6,2 % z júlových 6,3 % a v závere mesiaca bolo v krajine 103 768 voľných pracovných miest. Napriek vyššie uvedeným pozitívam o českej ekonomike aj naši západní susedia bojujú s cenovou stagnáciou, podobne ako mnohé iné krajiny únie. Česká inflácia v auguste spomalila viac ako sa očakávalo, pričom medziročne spotrebiteľské ceny vzrástli len o 0,3 % a medzimesačne dokonca klesli o – 0,2 %. Pomalší cenový rast bol spôsobený prepadom cien ropy na svetových trhoch a taktiež vyhláseniami českej centrálnej banky, že bude pokračovať v politike udržiavania slabej českej koruny najmenej do druhej polovici roka 2016.

POĽSKO

Pozitívne správy prišli uplynulý týždeň aj z poľskej ekonomiky. Poľské ministerstvo zverejnilo odhad vývoja miery nezamestnanosti v krajine. Vyplynulo z neho, že miera registrovanej nezamestnanosti v auguste v Poľsku klesla na 10,0 % z júlovej úrovne 10,1 % a počet nezamestnaných sa v porovnaní s predošlým mesiacom znížil o 20 tisíc. Poľský minister práce uviedol, že je to najlepší výsledok za posledných sedem rokov a všetko nasvedčuje tomu, že v septembri bude miera nezamestnanosti jednociferná.

Viac..  Poľsko vyzvalo EÚ na uvalenie sankcií na agroprodukty z Ruska a Bieloruska

ŠVAJČIARSKO

Augustové spotrebiteľské ceny v krajine medziročne poklesli o – 1,4 %. Vyplynulo to z najnovších údajov tamojšieho štatistického úradu. Tento najvýraznejší pokles od roku 1959 sa považuje za doteraz najsilnejšiu známku toho, ako sila švajčiarskej meny a lacná ropa tlačia nadol celkovú cenovú hladinu v krajine. August bol už desiatym mesiacom, počas ktorého švajčiarske spotrebiteľské ceny medziročne klesali. Trend oslabovania cien sa začal už v závere roka 2014, ale zintenzívnil sa od januára tohto roka, kedy švajčiarska centrálna banka prestala uplatňovať politiku, v rámci ktorej nedovoľovala franku posilniť sa voči euru na viac ako 1,2000 EURCHF. OPEC: Organizácia krajín vyvážajúcich ropu [OPEC] minulý týždeň oznámila, že Indonézia od decembra tohto roka obnovuje svoje členstvo v karteli. OPEC vďaka tomu zvýši svoju produkciu ropy o skoro 3 %. Indonézia bude štvrtým najmenším producentom spomedzi krajín, ktoré organizácia združuje. Menšími producentmi sú Líbya, Ekvádor a Katar. Indonézia, ktorá bola jediným ázijským členom OPEC, opustila organizáciu v roku 2009.

O ram

Odporúčame pozrieť

Titul Európsky strom roku získal buk menom „Srdce záhrady“

Strom nazývaný „Srdce záhrady“, v juhozápadnej oblasti Poľska, získal titul Európsky strom roka 2024. Buk, …

Consent choices