sulik
Richard Sulík, europoslanec a predseda strany SaS. PHOTO: Archív SaS.

SaS: Prichýlenie utečencov môže byť v rozpore s našou legislatívou

Strana Sloboda a Solidarita je presvedčená, že riešenie náporu utečencov, ktorému čelia niektoré štáty Európskej únie, vyžaduje kolektívne rokovania na najvyššej úrovni.

„Zároveň vyjadrujeme poľutovanie nad tým, že k takýmto rokovaniam zatiaľ nedošlo a situácia prerástla do humanitárnej krízy. Stretnutie Rady Európskej únie je však nutné aj z hľadiska prichýlenia utečencov na území Slovenskej republiky v rámci európskej solidarity,“ uvádzajú v stanovisku lídri strany SaS.

Dodávajú, že podľa slovenského zákona o azyle sa takáto pomoc môže uskutočniť na základe využitia inštitútu dočasného útočiska, a ten predpokladá najprv rozhodnutie Rady Európskej únie, a potom vlády.

„Vyzývame vládu Slovenskej republiky, aby sa pri riešení utečeneckej krízy držala zákonov Slovenskej republiky a ústavy, ktorá hovorí, že štátne orgány môžu konať iba medziach ústavy a v rozsahu a spôsobom, ktorý ustanoví zákon. Prichýlenie utečencov bez predchádzajúceho rozhodnutia Rady Európskej únie, ako aj bez žiadosti každého z nich o poskytnutie dočasného útočiska, nebude mať oporu v našej legislatíve,“ píšu liberáli.

Strana SaS od rokovaní Rady EÚ očakáva funkčné a ucelené riešenie migračnej krízy. „Sme presvedčení, že súčasťou tohto riešenia musí byťvytvorenie utečeneckých táborov, najlepšie mimo územia EÚ, kde budú sústredení všetci žiadatelia o azyl vrátane tých, ktorí prišli na územie Európskej únie ilegálne, nepožiadali bezprostredne po prekročení hraníc o azyl, respektíve sa odmietli podvoliť povinnej registrácii,“ hovoria predstavitelia SaS.

Viac..  Ivan Štefanec: Vyzývame nepodporovať terorizmus a nasledovať Česko, Fínsko a Švédsko

Takýto tábor možno vznikne spontánne v Srbsku po tom, čo Maďarsko uzavrelo hranice a je na Európskej únii, aby si ho vzala pod svoj patronát a vybavila potrebnými kapacitami na azylové konanie. Strana SaS očakáva od Rady EÚ a európskych autorít aj jasnú stratégiu odchodu migrantov z EÚ, pokiaľ nesplnia podmienky na udelenie azylu.

„Upozorňujeme zároveň občanov Slovenskej republiky, že kroky a postoje predsedu vlády Roberta Fica, ktorý vyhrocuje situáciu svojím predvolebným populizmom a radikalizmom, poškodzujú slovenské záujmy v zahraničí a vháňajú Slovensko do obdobnej medzinárodnej izolácie, v akej sa krajina ocitla počas mečiarizmu a ktorá sa nám vypomstí,“ uzatvárajú.

Správa je publikovaná v originálnom znení tlačového oddelenia SaS, bez redakčnej úpravy.

O ram

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices