Vláda nemá stratégiu migračnej politiky, tvrdí Novotný

BRATISLAVA – Smer-SD podľa nezaradeného poslanca Viliama Novotného nemá jasnú stratégiu migračnej politiky. A to v parlamentnej rozprave k utečeneckej kríze v Európe.

„Netreba z tejto témy vytĺkať politický kapitál. Začal s tým vládny Smer, ktorý mal pocit, že tak prekryje nacionalistov,“ povedal Novotný.

Novotný: A čo nemocnica?

Opozičný poslanec zdôraznil, že problém prílevu migrantov potrebuje komplexné riešenie, ktoré musí byť v prvom rade racionálne. Otázka podľa Novotného dnes stojí aj tak, ako je Slovensko pripravené na zavedenie povinných kvót, ktoré pravdepodobne únia aj tak schváli.

Zároveň by Slovensko malo jasne špecifikovať, ako chce pomôcť utečencom pri humanitárnej pomoci.

„Pošleme im napríklad jednu poľnú nemocnicu?“ spýtal sa Novotný.

Poslanec za OĽaNO Ján Mičovský si nemyslí, že je správne, aby sa Slovensko v prípade zavedenia kvót zaťalo, pretože by na to mohlo v budúcnosti doplatiť.

Fico: Európa nie je bezpečná

Poukázal na rusko-ukrajinský konflikt na Ukrajine.„Nevieme, ako sa to vyvinie a nevieme, či aj my nebudeme v budúcnosti potrebovať pomoc s utečencami,“vysvetlil Mičovský.

„Európska únia prestala byť bezpečnou zónou, ako sme ju vnímali dlhé desaťročia,“ povedal v parlamentnej rozprave Fico.

Viac..  Do eurovolieb ide 308 kandidátov cez 23 strán a jednu koalíciu, žreb určil ich čísla

Podľa Fica sa ukázalo, že EÚ nedokáže ochrániť svoje hranice, čím Európa podľa neho stráca svoju prestíž, pretože nedokáže presadzovať vlastné pravidlá.

Kvóty sú diktát

Premiér Fico upozornil, že vlny migrantov môžu zmeniť politickú mapu v krajinách EÚ, keď proeurópske elity môžu byť vystriedané populistickými a xenofóbnymi zoskupeniami. Ďalšiu hlbokú politickú krízu v únii si Fico neželá.

Ak únia schváli kvóty napriek odporu menších štátov, slovenská vláda podľa jej premiéra s kvótami súhlasiť nebude. „Nie je možné nanucovať suverénnym štátom, koho a za akých podmienok musia rešpektovať na svojom území,“  vyhlásil Fico.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

wiezik

M. Wiezik: Strata eurofondov je kvôli Ficovi realistický scenár

Európsky parlament je aj naďalej znepokojený promafiánskym balíkom Ficovej vlády, hovorí europoslanec Michal Wiezik (PS/RE). …

Consent choices