schulz
Predseda EP Martin Schulz. PHOTO: © European Union 2015 - Source : EP.

Vyjadrenia europoslancov o utečeneckej kríze: Toto povedali lídri EÚ

„Našou top prioritou je a musí byť utečenecká kríza,“ povedal vo svojom prejave o stave EÚ adresovanom parlamentnému plénu predseda Komisie Jean-Claude Juncker. „EÚ čelí migrácii, hospodárskej kríze a vojnám v jej susedstve, musíme prispieť k riešeniam týchto problémov,“ uviedol počas svojho otváracieho príhovoru predseda Parlamentu Martin Schulz.

„Dávam vám slovo nech tu v Európskom parlamente, dome európskej demokracie, môžete predstaviť svoje návrhy pre Európsku úniu,“ povedal Junckerovi začiatkom debaty Martin Schulz.

„Našou top prioritou dnes je a musí byť utečenecká kríza […] Je to otázka ľudskosti a ľudskej dôstojnosti a pre Európu aj záležitosť jej historickej spravodlivosti,“ povedal Jean-Claude Juncker úvodom svojho príhovoru. „Bojujeme proti Islamskému štátu, tak prečo nie sme pripravení prijať ľudí, ktorí odtiaľ utekajú,“ vyhlásil. Vo svojom prejave hovoril i o Grécku. „Naše tvrdenia o tom, že Grexit neprichádza do úvahy, boli veľmi potrebné. Keby sme to netvrdili nahlas a jasne, Grexit by a stal realitou. Bol možný, ale neprichádzal do úvahy,“ vyjadril sa ohľadom obávaného odchodu krajiny z eurozóny. „Chcel by som vzdať hold krajinám ako Írsko, Portugalsko a Španielsko, ktoré dokázali, že implementáciou správnych reforiem môžeme dosiahnuť tie správne výsledky,“ dodal.

Manfred Weber (EĽS, Nemecko) všetkým zúčastneným pripomenul, že keď hovoríme o utečencoch, tak hovoríme o ľudských bytostiach. Problémom podľa neho nie je „Európa, ani Brusel, ale národný egoizmus.“ Čo sa týka Grécka, Tsipras si podľa neho „získal rešpekt, za to že zmenil smerovanie. Grécko už nie je miestom bez budúcnosti. Tsipras ukázal, že ľavicová ideológia na našom kontinente zlyhala,“ vyhlásil.

Gianni Pittella (S&D, Taliansko) vyzval Komisiu k tomu, aby začala riešiť sociálny dumping a pracovné zmluvy, ktoré zamestnancom nezaručujú žiadny objem pracovného času (tzv. zero-hour zmluvy). Imigrantov by sme podľa neho mali prijať, „inak Európa nebude existovať ako koncept a únia založená na solidarite.“

„Poďme nájsť riešenia spoločne a nielen v EÚ, toto je medzinárodná kríza, ktorá si vyžaduje medzinárodnú odozvu,“ vyzval šéf konzervatívcov Syed Kamall (Spojené kráľovstvo). „Tieto problémy potrebujeme riešiť realisticky. Časy, keď sa na niekoho ukazovalo prstom, sú preč,“ povedal. Európa podľa neho „nepotrebuje novú železnú oponu, Európa potrebuje železnú vôľu na spoločnú diskusiu, spoluprácu a spoločné hľadanie riešení.“

Viac..  Výbor ministrov Rady Európy odobril kandidátov na post generálneho tajomníka

Guy Verhofstadt (ALDE, Belgicko) zdôraznil, že „podstatou problému je nedostatok politickej vôle a nedostatok jednoty.“ „Toto nie je kríza Európy, táto kríza vlastne existuje kvôli nedostatku Európy,“ povedal.

Podľa Gabi Zimmer (GUE/NGL, Nemecko) „nesmieme predstaviteľom vlád dovoliť, aby uplatňovali nacionalistické a úzkoprsé politiky, inak bude EÚ zničená.“ Junckerovi oponovala, že nehovoril „nič o sociálnych prioritách“.

„Musíme stáť za utečencami a byť otvorení voči zmenám a budúcnosti. Potrebujeme budovať aliancie a byť schopní znovu vytvoriť to, čo Európa stratila,“ vyjadril sa predseda skupiny Zelených/ESA Philippe Lamberts(Belgicko).

Nigel Farage (ESPD, Spojené kráľovstvo) si myslí, že Juncker vidí problém migrácie nesprávne. „Ako vieme, väčšina ľudí, ktoré prichádzajú, sú ekonomickí migranti. A okrem toho vidíme dôkazy toho, že ISIS sa snaží použiť tieto trasy na to, aby dostal svojich džihádistov na územie Európy. Musíme byť šialení, keď pre našu spoločnosť dopúšťame takéto riziko,“ povedal.

Florian Philippot (ENS, Francúzsko) pripomenul, že Európa netlačila na štáty Golfského zálivu, aby aj ony prijímali utečencov. Príval ilegálnych imigrantov podľa neho oceňujú veľké firmy.

„Všetci snívame o tom istom – žiť v našej vlasti, pracovať v našej vlasti a to v mieri, strážiac si pritom naše korene, našu kultúru a tradície,“ vyhlásila nezaradená maďarská poslankyňa Krisztina Morvai.

Podľa Nicolasa Schmita z luxemburského predsedníctva Rady sa nachádzame v „historickom okamihu.“ „Európa stojí tvárou v tvár obrovskej kríze. Môžem povedať, že v Rade urobíme všetko čo môžeme, aby sme prišli s novými návrhmi, ktoré dnes prezentoval pán Juncker,“ vyjadril sa ohľadom plánov na vytvorenie permanentného mechanizmu na premiestňovanie imigrantov.

O ram

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices