csaky
Pal Csaky, europoslanec. PHOTO © European Union 2014

Csáky o riešení situácie s migrantmi: EÚ by mala prizvať USA, za situáciu nesú spoluzodpovednosť

S europoslancom Pálom Csákym sme sa rozprávali o riešení situácie s migrantmi. Prečo podľa neho kvóty nebudú fungovať a aké opatrenia by odporúčal, sa dozviete v našom rozhovore.

Ako vnímate rozdielne postoje východných a západných krajín k migrantom?

S veľkou ľútosťou musím povedať, že štruktúry EÚ ako aj vedenia najsilnejších krajín nám zaspali. Nereagujú efektívnym spôsobom na súčasnú krízu. Po roku 1989 tu máme najvážnejšiu politickú situáciu v živote Európy. Myslím si, že v uplynulých mesiacoch už mali byť samity, pani Mogherini už mala absolvovať tretiu cestu v severnej Afrike a Malej Ázii a rokovať s dotknutými krajinami, pretože táto situácia sa nedá doriešiť na území EÚ. Márne tu znásilňujú europoslancov a vedenia členských krajín, aby prijali nejaký systém kvót, to nepomôže.

Prečo si myslíte, že kvóty nemôžu zlepšiť situáciu?

Udalosti v Budapešti ukázali presne to, že nikto tam nechcel ostať. Maďarsko predsa ponúklo určité riešenia pre migrantov, ale každý chcel odísť do Nemecka. Tak isto to bude aj v budúcnosti, márne príde niekoľko autobusov na Slovensko, do Česka alebo Poľska. Bude len otázkou času, kým títo ľudia od nás odídu a budú chcieť ísť na západ.

Čo teda podľa vás môže byť vhodnejším riešením?

Celú túto krízu treba brať komplexne. Únia by mala vyzvať aj Spojené štáty americké, pretože nesú za vytvorenie tejto situácie spoluzodpovednosť. Okrem toho by sme mali osloviť aj bohaté arabské krajiny. Nie je prijateľné, že tieto krajiny ukazujú len na Európu, pričom oni sami neprijímajú svojich súkmeňovcov, svojich bratov a sestry. Aktivity treba premiestniť aj do krízových oblastí Afriky a Ázie, kde treba ľuďom garantovať bezpečnosť a zaistiť im lepší život. To znamená odstrániť motiváciu ísť len do Európy a urobiť všetko preto, aby sa spacifikovali krízové oblasti, kde tieto krízy vznikli a vytlačili týchto ľudí. Jedine takto môžeme zastabilizovať situáciu a dosiahnuť perspektívne riešenie.

Viac..  Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Schvaľujete stavanie plotov na hranici Maďarska so Srbskom?

Schvaľujem to, že maďarská vláda sa snaží aspoň niečo robiť a čeliť tomuto prúdu. Tým vlastne chráni aj iné krajiny EÚ. Je pikantné, že boli kritizovaní za svoje snahy vytvoriť aspoň nejaký filter, aj keď išlo o nepremyslené spôsoby. Potom, keď uvoľnili cestu a pustili migrantov, boli znova kritizovaní. Je evidentné, že Európa nevie, čo chce a hrubo podceňuje celú situáciu.

Konal sa aj samit predsedov krajín V4, ktorí sa dohodli, že kvóty odmietnu. Prichádza tu k nejakému sporu medzi europarlamentom a V4?

Áno, pretože je zrejmé, že pán Juncker príde s návrhom na nové kvóty. Problém je v tom, že prišiel najprv s kvótami, aby sme rozdelili 20-tisíc ľudí, pričom počet uchádzačov o azyl z neeurópskych krajín za rok 2014 bol 657-tisíc. Bolo jasné, že nebude fungovať. Potom sa hovorilo o prerozdelení 30, neskôr 60-tisíc a teraz sa hovorí o prerozdelení až 160-tisíc ľudí. Je absolútne zrejmé, že ani pri tomto čísle to nebude fungovať. Či bude alebo nebude kvótový systém, migranti to jednoducho neprijmú. Prídu na Slovensko, dostanú doklady a budú čakať na vhodnú chvíľu, aby opustili naše územie a išli do Nemecka alebo inej cieľovej krajiny. Treba preto urobiť všetko preto, aby sa tieto masy nedostali na Balkán a aby sa filtrácia urobila ešte na území Ázie a Afriky.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Pál Csáky.

O tib

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices