Dnešné voľby v Grécku nemajú jasného favorita, rozhodnú váhajúci voliči

ATÉNY – V Grécku sa v piatok skončila predvolebná kampaň pred dnešnými predčasnými voľbami, ktoré podľa prieskumov verejnej mienky nemajú jasného favorita. Isté je len to, že nová vláda bude koaličná, uviedla dnes agentúra Reuters.

Z piatich prieskumov verejnej mienky, zverejnených v piatok a vo štvrtok, predpovedajú dva víťazstvo ľavicovej strany Syriza, dva očakávajú víťazstvo konzervatívnej Novej demokracie a podľa posledného budú voľby nerozhodné.

Ďaleko od hranice

Z prieskumov však jednoznačne vyplýva, že ani jedna z týchto strán sa nepriblíži k dosiahnutiu 38 percent hlasov, čo by jej v 300-člennom parlamente zaručilo väčšinu.

Kľúčoví aktéri nedeľňajších volieb sa nezhodujú v ekonomických záležitostiach súvisiacich s poskytnutím záchranného balíka pre grécku ekonomiku a veľké rozpory majú aj ohľadom liberalizácie pracovného trhu, kolektívneho vyjednávania a imigrácie.

Stará garda

Syriza, ktorej vláda bola v auguste donútená pristúpiť na nové podmienky zahraničných veriteľov, aby sa Grécko vyhlo odchodu z eurozóny, vylúčila akékoľvek spojenectvo s Novou demokraciou.

Považuje ju totiž za súčasť „starej gardy“, ktorá nesie časť viny za súčasný stav gréckej ekonomiky. V televíznom rozhovore, ktorý grécka televízia odvysielala v noci nadnes, líder Syrizy Alexis Tsipras vyhlásil, že na rokovaniach v Bruseli sa nevzdal boja, len sa rozhodol pre zodpovedný postoj pre dobro Grécka.

Dôveryhodnosť Syrizy

V nedeľných voľbách sa podľa Tsiprasa bude rozhodovať o tom, či bude pri moci progresívna sila – Syriza – alebo konzervatívna v podobe Novej demokracie.

Viac..  Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Nová demokracia počas kampane spochybňovala dôveryhodnosť Syrizy, ktorá sa moci v Grécku ujala v januári na základe prísľubov, že krajinu zbaví ekonomických záväzkov, pričom však po šiestich mesiacoch súhlasila s novými úspornými opatreniami.

„Vec je jasná. Máme počúvať falošné sľuby a zbožné želania alebo napredovať zodpovedne s celonárodným plánom,“ pýtal sa vo štvrtok večer pred svojimi prívržencami v Aténach líder Novej demokracie Vengelis Meimarakis.

„Je najvyšší čas skoncovať s nekompetentnosťou. Experiment Syrizy sa v nedeľu skončí,“ zdôraznil. Podľa analytikov o výsledku volieb v Grécku zrejme rozhodnú nerozhodnutí voliči, ktorí síce v januári podporili Syrizu a Tsiprasa, ale teraz sú sklamaní jeho ústupčivosťou pri prijímaní ďalších úsporných opatrení ako podmienok na poskytnutie finančnej pomoci zo zahraničia.

Politický analytik John Loulis pre Reuters uviedol, že odpoveď na otázku, pre ktorú z alternatív sa rozhodnú, nebude známa do poslednej chvíle.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Orbán: Voľby v USA a do Európskeho parlamentu môžu priniesť mier do Európy

Predseda maďarskej vlády a predseda Fideszu Viktor Orbán sa domnieva, že tento rok môže nastať …

Consent choices