Jacqueline Foster
Jacqueline Foster. PHOTO: © European Union 2015 EP.

Jacqueline Foster o bezpečnosti používania dronov

Potrebujeme nové pravidlá, ktoré by mohli napomôcť rozvoju dronov, no mali by sme sa pritom vyhnúť prílišnej regulácii, ktorá by len bránila investíciám v tomto sektore. Uvádza sa to v uznesení, ktoré prijal dopravný výbor. Pozrite si náš video rozhovor so spravodajkyňou Jacqueline Foster, v hovorí o rýchlom raste tohto odvetvia, potrebnej kvalifikácii a otázkach ochrany súkromia.

„Z obchodného hľadiska sme v tejto oblasti zaznamenali počas posledných 15 rokov obrovský rast,“ hovorí Jacqueline Foster. „Civilné drony sa dnes používajú na sledovanie úrody na poliach, humanitárnych kríz, lesných požiarov, železníc či vo filmovom priemysle. Naším cieľom je zabezpečiť, aby sme tu mali riadne letecké školy,“ dodáva. V súvislosti s dronmi sa častokrát vynárajú i otázky ochrany súkromia. Spravodajkyňa pripomína, že v pre túto oblasť už existuje národná i celoeurópska legislatíva a nevidí tu „žiadnu potrebu vytvárať nové pravidlá.“

„Hlavný pilier je už v samotnom názve – zabezpečiť bezpečné používanie dronov. Nechceme tu byť príliš normatívni a zväzovať ruky regulačným orgánom, chceme im len poskytnúť rámec, podľa ktorého by mali postupovať,“ vyjadrila sa po utorkovom hlasovaní.

Viac..  Rada EÚ odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 %

Podľa poslancov by mali byť drony v záujme bezpečnosti schopné lokalizovať a vyhnúť sa lietadlu nachádzajúcemu sa v okolitom vzdušnom priestore. Nesmieme zabúdať ani na husto osídlené oblasti a bezletové zóny ako napríklad letiská, elektrárne, chemické továrne a inú kritickú infraštruktúru.

Ďalšie kroky

Uznesenie týkajúce sa dronov bude predložené na plenárne zasadnutie, ktoré sa uskutoční koncom októbra.

O ram

Odporúčame pozrieť

dron

Európska komisia zverejnila víziu ďalšieho rozvoja európskeho trhu s dronmi

Európska komisia v utorok prijala tzv. Stratégiu dronov 2.0, ktorá stanovuje víziu ďalšieho rozvoja európskeho …

Consent choices