Sacharovova cena: Poznáme mená tohtoročných nominantov

Parlament zverejnil mená šiestich nominantov na tohtoročnú Sacharovovu cenu za slobodu myslenia. Formálne budú tieto nominácie predstavené 28. septembra počas spoločnej schôdze výboru pre zahraničné veci, výboru pre rozvoj a podvýboru pre ľudské práva. Meno tohtoročného nositeľa Sacharovovej ceny sa dozvieme koncom októbra.

Prvým nominantom je saudskoarabský bloger Raif Badawi, ktorý založil web stránku Osloboďte saudských liberálov. Za svoje konanie, považované za urážka islamských hodnôt, bol odsúdený na desať rokov väzenia, 1000 rán bičom a finančnú pokutu. Nominovali ho skupiny S&D, EKR a Zelení/ESA.

Navrhnutí boli i politickí väzni a demokratická opozícia vo Venezuele. Stelesňuje ju volebná koalíciou Mesa de na Unidad Democrática, ktorá sa sformovala v roku 2008 ako opozícia voči politickej strane prezidenta Huga Cháveza. Nominovala ich skupina EĽS spoločne s Fernandom Maurom Barandiaránom a Ditou Charanzovou.

Na zozname je aj somálska aktivistka a bývalá ministerka Edna Adan Ismail, ktorá bojuje proti ženskej obriezke. Je aj zakladateľkou a riaditeľkou pôrodnice nesúcej jej meno v meste Hargeisa v regióne Somaliland. Navrhla ju skupina ESPD.

Ďalšou nominantkou je ukrajinská vojenská pilotka Naďa Savčenková. Bola i členkou Verchovnej rady a ukrajinskej delegácie pri Parlamentnom zhromaždení Rady Európy. 18. júna 2014 bola zatknutá a nelegálne prevezená do Ruska, kde je dodnes vo väzení. Nominovala ju skupina EKR.

Na zoznam sa dostali aj traja „whistlebloweri“. Prvým z nich je počítačový export Edward Snowden, ktorý pracoval pre americkú národnú bezpečnostnú agentúru (NSA), kde odhalil nekalé praktiky masového sledovania, ktoré prezradil médiám. Ďalším je Antonine Deltour, ktorý stál pri zrode kauzy LuxLeaks. Pôsobil ako audítor pre spoločnosť PriceWaterHouse Coopers v Luxembursku, kde novinárom prezradil tajné daňové dohody s veľkými firmami. A do tretice je to Stéphanie Gibaud, ktorá informovala o daňových únikoch a praní špinavých peňazí vo švajčiarskej banke UBS AG. Nominovala ich skupina GUE/NGL.

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

Sacharovova cena za slobodu myslenia

Európsky parlament udeľuje toto prestížne ocenenie každoročne od roku 1988 jednotlivcom alebo organizáciám bojujúcich za ľudské práva a základné slobody. Minulý rok bola táto cena udelená konžskému gynekológovi Denisovi Mukwegemu, ktorý sa vo svojej nemocnici stará o obete znásilnení.

Nominácie môže podať buď politická frakcia alebo skupina minimálne 40 poslancov. Do užšieho výberu sa dostanú traja finalisti, o ktorých na základe nominácií hlasuje zahraničný a rozvojový výbor. O hlavnom laureátovi následne rozhoduje Konferencia predsedov (predseda EP spoločne s lídrami politických skupín).

O ram

Odporúčame pozrieť

Jina Mahsa Amini a iránske ženské hnutie získali Sacharovovu cenu za rok 2023

Europoslanci udelili Sacharovovu cenu za slobodu myslenia v roku 2023 Jine Mahse Amini a hnutiu …

Consent choices