Facebook Alexis Tsipras

KeyGroup.: Syriza vyhrala voľby. Aký osud čaká Grécko?

 

Pred niekoľkými mesiacmi Európa s napätím a obavami sledovala dynamiku s akou Syriza vyhrala parlamentné voľby v Grécku. Dnes ju rovnaký scenár upokojuje.

Polovica Grékov sa k volebným urnám nedostavila. Nie je sa čomu čudovať. Grécki voliči vedia, že bez ohľadu na výsledok parlamentných volieb Grécko čaká náročné obdobie škrtov a šetrenia. Najhlavnešia otázka preto bola, či krajinu povedie ľavicová Syriza, alebo pravicová Nová demokracia.

Napriek hospodárskemu kolapsu je väčšina Grékov za zotrvanie v eurozóne, avšak radikáli oslavujú svoj úspech. Krajne pravicová strana Zlatý úsvit sa po sčítaní zaradila na tretiu priečku za Syrizu a Novú demokraciu so 7 % získaných hlasov. Strana je považovaná za jednu z najagresívnejších strán v Európe. Jej predstavitelia momentálne majú na krku vyšetrovanie kvôli organizovanému zločinu a medzi obvineniami je aj vražda, ozbrojené prepadnutie, pranie špinavých peňazí a prevádzačstvo.

Absolútnym víťazom volieb sa však stala ľavicová Syriza. Strana Alexisa Tsiprasa získala 38,47 percent hlasov. V 300 člennom parlamente tak Syriza získa 145 kresiel, zatiaľ čo Nová demokracia len 75.

„Alexis Tsipras znova demokraticky zvíťazil vo voľbách a tak očistil všetku kritiku svojho vládnutia. Viac ako tretina získaných hlasov to jasne ukazuje, mnoho európskych lídrov sa vyjadrilo, že pre Grécko je to akt stability a perspektívy v Euróspkej Únii.“ – Miroslav Hajnoš, analytik keygroup.

Tsiprasova vláda, nebude vyvolávať šoky v európskej politike.  Lídri členských krajín si na politiku Syrizy tak povediac zvykli a vedia odhadnúť, čo môžu od Tsiprasa očakávať. Väčšina lídrov sa zhoduje na tom, že Európa potrebuje konsolidované a stabilné Grécko, ktoré bude dostatočne silné na zachovanie Eurozóny a ochranu vonkajšej hranice Schengenu. Predseda Syrizy napokon zvolal predčasné parlamentné voľby preto, aby získal vysokú podporu k realizácii nevyhnutných reforiem a úsporných opatrení. Toto sa po sčítaní hlasov ukázalo ako strategicky správne zvolené rozhodnutie.Teraz bude mať vláda silnejší mandát ako v predchádzajúcom období, pretože sa strana zbavila protireformného krídla.

Strane v najnovšom parlamente bude chýbať k absolútnej väčšine len šesť kresiel. Tsipras sa už v minulosti vyjadril, že počíta s koaličným partnerom – pravicovou stranou Nezávislých Grékov, ktorá bola koaličným partnerom Syrizy už v minulom období. Nezávislí Gréci vo voľbách získali 10 kresiel a preto bude mať nová vláda dostatok hlasov na presadenie všetkých bodov svojho programu.

Grécko momentálne stojí na veľmi dlhej a ťažkej ceste.

Nová vláda je už teraz zaviazaná naplniť sériu reformných opatrení na naštartovanie ekonomiky výmenou za ďalší záchranný finančný balík. Dá sa predpokladať, že Gréci budú reformy len s nevôľou sledovať. Napokon, zvolili si socialistickú stranu, no reformu, ktorá by sa dala označiť ako ľavicová, by ste v balíku reformných opatrení len ťažko hľadali. Reformy budú spôsobovať radikálne zmeny v oblasti hospodárstva, zdravotníctva, sociálnej starostlivosti, dôchodkov a daňového zaťaženia.

Viac..  Martin Hojsík: Nie je dôvod, aby si banky držali vaše peniaze pri prevodoch. Zavádzame okamžité prevody

Tsipras bude preto viesť boj na viacerých frontoch. Bude potrebné upokojovať domáce obyvateľstvo, tentokrát skôr povzbudivými slovami, ako sociálnymi výhodami. Z druhej strany bude musieť jednať s veriteľmi, ktorí už o mesiac očakávajú správu o procese reforiem a do vtedy by mala vláda stihnúť vytvoriť uspokojivý rozpočet na rok 2016. Tsiprasov minister financií bude musieť vytvoriť taký rozpočet, ktorý nepobúri ani jednu stranu. Protesty proti ešte neexistujúcemu rozpočtu sú však už dnes očakávané. Tsipras na verejnosti jasne hovorí, že on nesúhlasil so škrtmi vo výdavkoch a zvyšovanie daní vyžiadali európski veritelia Grécka výmenou za nový záchranný plán. Ako socialista ideologicky nemá ani ako s niečím takým súhlasiť, ale ako pragmatik, ktorým sa Tsipras preukázal byť, šikovne na verejnosti prezentuje svoje ľavicové postoje a pritom implementuje protrhové opatrenia nariadené z Bruselu. Záchranný balík, ktorý Grécko získa počas troch rokov v objeme 86 miliárd eur je dôkazom toho, že Tsipras vie ubezpečiť veriteľov o tom, že udrží proreformný vývoj štátu a zachová ako taký pokoj gréckeho obyvateľstva. Výsledok volieb ukazuje, že Grékov presvedčil, že bez reforiem krajina čelí úpadku a potenciálne katastrofálnemu odchodu z menovej únie.

Facebook Alexis Tsipras
Facebook Alexis Tsipras

Netreba sa zatiaľ predčastne tešiť z víťazstva na grécke pomery umiernenej strany. Ak sa ekonomická situácia Grécka nezačne zlepšovať, môže sa slovo Grexit začať opäť skloňovať v titulkoch novinových článkov. Tentokrát má však Tsipras prekvapivých spojencov. Nie sú to Gréci a ani Európania, do Grécka sa v tisícoch plavia na gumených člnoch. Akýkoľvek reformý neúspech sa bude dať teraz verejnosti aj Bruselu prezentovať ako dôsledok imigrantskej krízy a Tsipras sa môže dožadovať odďaľovania termínu reforiem v mene zachovania bezpečnosti v Európe a záchrany ľudských životov. Ak sa Tsipras preukáže ako šikovný rétorik, ako bol doteraz, budeme často počuť slová o solidarite s imigrantami a utečencami vyslovené na jeden nádych so slovami o solidarite s gréckym ľudom.

Komentár pripravil Adam Augustín, analytik skupiny keygroup.

O KeyGroup.

Odporúčame pozrieť

EÚ pomáha Grécku hasiť ničivé lesné požiare

Členské krajiny EÚ zmobilizovali 11 hasičských lietadiel a jeden vrtuľník z rezervy rescEU na pomoc …

Consent choices