Prehľad týždňa: Draghi, zdaňovanie, migrácia

Do Parlamentu tento týždeň zavíta šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi, ktorý bude s poslancami rozoberať súčasný stav eurozóny. Parlament okrem neho navštívia aj ministri financií Nemecka, Francúzska, Talianska, Španielska a Luxemburska. Poslanci sa s nimi chystajú diskutovať o daňových politikách ich krajín. Poslanci sa okrem toho budú venovať i najnovším návrhom Komisie na riešenie imigračnej krízy.

 

Hospodársky a menový výbor sa v stredu stretne s predsedom Európskej centrálnej banky Mariom Draghim. V rámci takzvaného menového dialógu, ktorý sa koná raz za štvrťrok, budú diskutovať o súčasnom stave eurozóny.

 

Na utorok večer je naplánovaný dlho očakávaný míting výboru pre dňové rozhodnutia (TAXE) s ministrami financií piatich ekonomicky najvyspelejších krajín EÚ. Stretnutia sa zúčastní Wolfgang Schäuble (Nemecko),Michel Sapin (Francúzsko), Pier Carlo Padoan (Taliansko) a Luis de Guindos (Španielsko) spoločne s Pierrom Gramegnom (Luxembursko), ktorého krajina momentálne predsedá Rade EÚ. Reč bude o daňových politikách spomenutých krajín.

 

Výbor pre občianske slobody (LIBE) sa bude v utorok po prvýkrát venovať nových návrhom Komisie na riešenie imigračnej krízy. Tieto návrhy sa týkajú trvalého mechanizmu na prerozdeľovanie utečencov a vytvorenia zoznamu bezpečných krajín pôvodu. O oboch legislatívnych návrhoch bude Parlament rozhodovať spoločne s Radou. Nasledovať bude debata o situácii na vnútorných hraniciach v rámci schengenského priestoru.

Viac..  Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

 

Členovia výboru pre životné prostredie (ENVI) budú v stredu hlasovať o pozícii Parlamentu ohľadom novejmedzinárodnej klimatickej dohody, ktorá by mala vzísť z decembrovej klimatickej konferencie v Paríži. Tejto konferencie sa zúčastní sa delegácia 15 europoslancov, ktorí by sa počas nej mali riadiť odporúčaniami obsiahnutými v uznesení výboru ENVI.

 

Výbor pre medzinárodný obchod (INTA) bude v utorok hlasovať o novele nariadenia proti mučeniu. Toto nariadenie upravuje obchod s predmetmi a látkami, ktoré môžu byť zneužité na mučenie alebo vraždenie.

 

Predseda Martin Schulz prednesie svoj otvárací prejav na stredajšom mimoriadnom zasadnutí Európskej rady, počas ktorého budú európski lídri rokovať o novej migračnej a utečeneckej politike.

O ram

Odporúčame pozrieť

M. Draghi: EÚ potrebuje radikálne reformy

Bývalý taliansky premiér a prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi v utorok vyhlásil, že jeho …

Consent choices