Olivovnik
PHOTO: Europarltv.europa.eu

V Taliansku masovo vytínajú olivovníky, miestni sa búria

Južný región Talianska už dva roky trápi vysýchanie olivovníkov. Škodu má spôsobovať baktéria Xylella Fastidiosa, ktorá napáda vinič, olivovníky a stromy citrusov. Od roku napadla územie s rozlohou 90-tisíc hektárov. Miestne úrady začali s hromadným vyklčovaním stromov. Niektorí obyvatelia sa búria. Podľa nich nie je stopercentne potvrdené, že práve táto baktéria, ktorá sa prenáša zo stromu na strom pomocou cikád.

Nie je potvrdené či je baktéria jedinou príčinou vysýchania olivovníkov v južnom Taliansku. Odborníci označujú tento jav za syndróm rýchlej skazy. Zatiaľ čo politici označili za vinníka baktériu Xyllela, škodu môže spôsobovať aj plesňové ochorenia či drevotoče. Tie sa živia drevom olivovníkov. V takom prípade by stačilo odstrániť  spráchnivené časť dreva a strom by sa nemusel vyťať.

Niektorí miestni obyvatelia sa proti vytínaniu stromov bránia. Učiteľka Eliana Fareli a jej známy Luigy niekedy chránia olivovníky aj vlastným telom a vyšplhajú sa na tie, ktoré sú označené na vytnutie. „Olivovníky vytvárajú charakter Apúlie, sú našou súčasťou,“ tvrdia.

Viac..  Eugen Jurzyca: Boj proti klimatickej zmene je jeden z najviac investičných projektov v histórii ľudstva

Aktivisti za záchranu stromov chcú komisárovi pre zdravie a potravinovú bezpečnosť Vytenisovi Andriukaitisovi priniesť návrh a dokázať mu, že o stromy treba starať. „Nemôžeme len na základe teórií zničiť naše prírodné dedičstvo.“

Viac sa dozviete v priloženom videu

O jac

Odporúčame pozrieť

zdravie

Nedostatočná dostupnosť zdravotnej starostlivosti je v EÚ stále bežnou realitou

Európska komisia uverejnila správy, ktoré opisujú profil systémov zdravotníctva v 30 krajinách. Zdravotné profily krajín …

Consent choices