Angela Merkel vyzvala EÚ, aby prijala spoločnú zodpovednosť za utečencov

LIPSKO – Nemecká kancelárka Angela Merkel vyzvala v nedeľu partnerov v Európskej únii, aby v otázke utečencov prijali spoločnú zodpovednosť. Zároveň vyjadrila nádej, že na utorňajšom zasadnutí ministrov vnútra EÚ a stredajšom mimoriadnom summite dvadsaťosmičky sa dosiahne pokrok, ktorý ľuďom ukáže, že Európa sa zhostí tejto zodpovednosti spoločne.

„Nemecko je ochotné pomôcť. Nie je to však len výzva pre Nemecko, ale pre celú Európu,“povedala Merkel v Lipsku pred delegátmi zjazdu odborového zväzu Verdi. „Sme Európska únia, ktorá zastupuje rovnaké hodnoty, ktorá má spoločnú azylovú politiku a ktorá sa zasadila za otvorené hranice medzi členskými štátmi,“dodala kancelárka.

To však tiež znamená, že „Európa musí teraz konať spoločne a spoločne musí niesť zodpovednosť“. „Nemecko nemôže túto úlohu zvládnuť samé,“ vyhlásila Merkelová.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Šéfka nemeckej vlády tiež varovala, že Nemecko nemôže uprednostniť tých, ktorí utiekli pred vojnou alebo prenasledovaním pred ľuďmi migrujúcimi z ekonomických dôvodov.

„Sme veľká krajina. Sme silná krajina. Ale nie je realistické, aby sme dokázali vyriešiť všetky sociálne problémy sveta,“ konštatovala Merkel.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices