ONLINE z Bruselu: Ministri v Bruseli prijali migračné kvóty! Prijme Slovensko 1500 migrantov?

AKTUALIZOVANÉ

Dnešné rokovanie ministrov vnútra v Bruseli prinieslo pevné rozhodnutie. Migračné kvóty sú schválené. Minister vnútra Róbert Kaliňák je s prehlasovaním slovenského NIE nespokojný. 

18:35  „Je to prehra zdravého rozumu,“ reagoval český minister vnútra Chovanec  a hlasovanie ministrov.

18:30  Slovensko, Česko, Maďarsko, Rumunsko. To sú krajiny, ktoré hlasovali proti kvótam. Napriek odmietaniu prerozdelenia utečencov do krajín EÚ, boli kvóty schválené. „Nedáme si nanútiť žiadne pevne kvóty na základe tohto rozhodnutia,“ povedal na tlačovej besede bezprostredne po hlasovaní Kaliňák. V najbližších dňoch sa ukáže, aký dopad bude mať toto rozhodnutie na Slovensko.

16:05  Ministri vnútra členských štátov dnes rokujú o prerozdelení 160 000 utečencov. To je najaktuálnejšie číslo, ktoré sa však každý deň mení. V prípade, že by povinné kvóty v Bruseli prešli, by podľa oficiálnych zdrojov muselo Slovensko prijať 2300 migrantov. Minister Kaliňák dnes spomínal ďalších 500, ktorí u nás čakajú na azyl do Rakúska a nie je isté, ktorý štát by ich musel vziať. Pripíšu sa tieto stovky k už reálnym tisícom? Ich počet by sa vyšplhal na 2800.

Viac..  Predsedníčka EK zaželala Pellegrinimu úspech pri plnení nových povinností

15:13  „Je úplny nezmysel riešiť túto krízu nejakými kvótami. Každý deň stúpa počet migrantov a Únia musí nájsť iný spôsob, ako týmto ľuďom pomôcť, aby si zachovala svoju integritu,“ hovorí Kaliňák. Za reálne riešenie situácie považuje napríklad financovanie utečeneckých táborov priamo v krajinách, odkiaľ utečenci odchádzajú.

15:12  Minister vnútra Róbert Kaliňák sa stretol na bilaterálnom rokovaní s anglickou ministerkou vnútra Theresou May. Na tlačovke povedal slovenským aj zahraničným novinárom, že Briti zastávajú rovnaký názor na povinné kvóty ako Slovensko.

O Redakcia

Odporúčame pozrieť

Dezinfekčné roboty od Európskej komisie do štyroch slovenských nemocníc

Štyri nemocnice na Slovensku dostali roboty, ktoré zakúpila Európska komisia na dezinfekciu nemocničných miestností, čo …

Consent choices