záborská
Anna Záborská, europoslankyňa. PHOTO © European Union 2015

Záborská: Kontroly na letisku sú vážnym signálom

Slovenská europoslankyňa Anna Záborská dnes kvôli zvýšeným kontrolám cestujúcich aj batožiny na letisku v Bruseli takmer nestihla hlasovanie na Výbore pre rozvoj (DEVE) v Európskom parlamente. Kontroly, ktoré odvčera prebiehajú vo všetkých prihraničných oblastiach, na letiskách a v medzinárodných vlakoch, súvisia s utečeneckou krízou. Ide o akciu belgického ministerstva vnútra zameranú na boj proti prevádzačom a registráciu všetkých utečencov.

„Nové kontroly sú vážnym signálom, že ak vlády členských štátov rýchlo nedospejú k dohode o riešení migračnej krízy, Európa sa môže vrátiť do ďalekej minulosti,“ upozornila Záborská.

Čakanie v radoch na hraniciach by podľa europoslankyne ohrozilo množstvo pracovných miest nielen v turistike, ale skomplikovalo by situáciu státisícov ľudí dochádzajúcich za prácou do iného členského štátu. Podľa štúdie „Pozitívne dôsledky schengenského dohovoru na európsky obchod“ cezhraničná pracovná mobilita zvyšuje dopyt po zahraničných tovaroch, zvyšuje informovanosť o nízkonákladových výrobcoch v zahraničí a zároveň znižuje riziká spojené s kúpou a predajom mimo krajiny pôvodu. Výsledkom je nárast dovozu aj vývozu tovarov v štátoch, ktoré sa stali súčasťou schengenského priestoru.

Viac..  Peter Pollák: V Španielsku som si prevzal prestížnu cenu, ktorú zatiaľ žiadny Slovák nedostal. Ďakujem

„Znižovanie priepustnosti vnútorných hraníc by znamenalo významnú prekážku aj pre pripravovaný spoločný digitálny trh. Odhady hovoria, že len spoločnostiam doručujúcim balíky s tovarom objednaným cez internet by vzrástli náklady rádovo o desiatky až stovky miliónov eur. Tieto náklady by znášali zákazníci. Zároveň by obnovenie hraničných kontrol spomalilo a skomplikovalo zásobovanie obchodov, čo by sa dotklo potravín aj množstva ďalších tovarov,“ varovala Anna Záborská.

O red

Odporúčame pozrieť

Zaborska

Kresťanská únia odmieta pokus EÚ prepašovať Istanbulský dohovor do európskej legislatívy

Kresťanská únia je proti násiliu v každej forme a proti každému, obzvlášťproti násiliu na ženách. Veríme tomu, že spoločnosť …

Consent choices