tsipras
Alexis Tsipras /v strede/, grécky premiér. PHOTO: European Parliament 2015

Tsipras oznámil zloženie novej vlády, ponechal si väčšinu ministrov

ATÉNY – Novovymenovaný grécky premiér a šéf strany Syriza Alexis Tsipras v utorok večer oznámil zloženie svojej koaličnej vlády, ktorá vzišla z nedeľňajších predčasných parlamentných volieb. Vo funkciách si ponechal väčšinu ministrov, ktorí do augusta slúžili v jeho predchádzajúcom kabinete. Informovala o tom agentúra Reuters.

Kľúčový post ministra financií bude opäť zastávať Euklid Tsakalotos, v Oxforde vyštudovaný ekonóm, ktorý zohral významnú úlohu v záverečných štádiách rokovaní medzi Tsiprasovou ľavicovou vládou a medzinárodnými veriteľmi o treťom balíku finančnej pomoci pre Grécko.

Tsakalotosovo vymenovanie podľa agentúry Reuters zaručuje kontinuitu pre ďalšie rozhovory a zrejme vyvolá pozitívnu odozvu partnerov z eurozóny.

Jeho námestníkom bude ďalší rešpektovaný člen gréckeho vyjednávacieho tímu Jorgos Chuliarakis.

Skúsení ministri

Ďalší zásadný rezort – ministerstvo zahraničných vecí – bude rovnako ako v prvej Tsiprasovej vláde riadiť skúsený grécky diplomat a niekdajší člen komunistickej strany Nikos Kotzias.

Ministerstvo obrany povedie tak ako v predchádzajúcom Tsiprasovom kabinete Panos Kammenos, líder pravicovo-populistickej strany Nezávislí Gréci, ktorí opäť vstúpili do koalície s dominantnou stranou Syriza.

Viac..  M. Beňová: Obmedzenie práva veta by viedlo k prehlbovaniu sporov medzi členskými štátmi

Zvládanie rozsiahlej utečeneckej krízy v Grécku bude mať na starosti – rovnako ako v doterajšej dočasnej vláde – námestník ministra vnútra pre imigračnú politiku Jannis Muzalas, aktívny člen humanitárnej organizácie Lekári bez hraníc.

Zložia sľub

Novovymenovaní ministri zložia predpísaný sľub ešte v priebehu stredy. Do predčasných volieb doviedla krajinu prechodná vláda pod vedením sudkyne Vassiliki Thanuovej, ktorá bola pri moci len necelý mesiac.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

EÚ pomáha Grécku hasiť ničivé lesné požiare

Členské krajiny EÚ zmobilizovali 11 hasičských lietadiel a jeden vrtuľník z rezervy rescEU na pomoc …

Consent choices