štefanec
Ivan Štefanec, europoslanec. PHOTO: archív IŠ.

Europoslanec Štefanec: Súčasná situácia je skúškou spolupatričnosti a európskej súdržnosti

Slovenský europoslanec Ivan Štefanec pôsobiaci vo Výbore pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa sa vyjadril k súčasnej utečeneckej kríze, ktorá pohltila celú Európu. Podľa neho by prioritou malo byť prijatie spoločného riešenia, ktoré by pomohlo udržať Schengen.

Čo hovoríte na stav Európskej únie v období utečeneckej krízy?

Situácia s utečencami je naozaj kritická a vyžaduje si spoločné európske riešenie. Naozaj nemáme hranice okolo Nemecka, Slovenska či Poľska. Máme spoločné európske hranice, sme súčasťou Schengenského priestoru, a preto si situácia vyžaduje spoločné riešenie. Na jednej strane je nevyhnutné pomôcť ľuďom, ktorí bojujú o holý život a utekajú pred vojnovými hrôzami svojej krajiny a nepochybne si zaslúžia našu pomoc. Na druhej strane však musíme mať na pamäti prioritu ochrany našich občanov aj ochrany vonkajších hraníc. Jednoznačne treba povedať, že do Únie nemôže prísť každý. Je naliehavé aby sme zriadili utečenecké tábory mimo územia Európskej únie a posilnili ochranu našich spoločných hraníc. Myslím si, že vzniknutá situácia si vyžaduje veľmi rázny zásah proti pašerákom ľudí a tým, ktorí zneužívajú situáciu ľudského nešťastia. Treba riešiť príčiny tohto stavu a tie sa nachádzajú v krajinách pôvodu odkiaľ títo utečenci pochádzajú. Problémy v týchto krajinách vyžadujú tiež úzku súčinnosť Európskej únie s inými časťami sveta, s arabskými krajinami, s Tureckom, tiež s Ruskom a kľúčovou krajinou ostávajú aj Spojené štáty americké, ktoré v súčasnosti jediné robia nálety proti Islamskému štátu.  Musíme zlo potlačiť a táto situácia si vyžaduje jednoznačný ozbrojený zásah proti Islamskému štátu.

Vieme, že boli vynaložené finančné prostriedky na námornú operáciu v Stredozemnom mori, tiež máme operáciu Frontex , teda kontrolu vonkajších hraníc. Sú tieto financie dostačujúce? Splnilo sa to, čo sa od týchto projektov očakávalo?

Situácia ukazuje, že jednoznačne nie, že prostriedky nie sú dostačujúce. Treba prehodnotiť stav Frontex-u a posilniť ho. Nestíha totiž plniť svoju úlohu. Situácia si vyžaduje aj zvýšenie prostriedkov na ochranu hraníc aj pre Frontex, aj pre operáciu v Stredozemnom mori. Vieme, že to nie je len európska záležitosť a európski predstavitelia sa snažia aj o zapojenie OSN. Operáciu v Stredozemnom mori v súčasnosti blokuje práve Rusko, takže treba vyvíjať ďalšie úsilie a tlak na všetky krajiny. Naliehavosť tejto situácie by mala byť dostatočne zdôraznená, aby sme presadili aj akciu pod hlavičkou OSN. Myslím si, že situácia si to naozaj vyžaduje.

Viac..  Slovenskí europoslanci žiadajú SZĽH, aby hráči z KHL nehrali v reprezentácii

Uplynulé roky bola migrácia v rámci Európy plynulá, no v súčasnosti je to masový problém. Môžeme hovoriť o tom, že Schengen, ktorý doteraz umožňoval voľný pohyb osôb v Európe je ohrozený?

Je ohrozený. Musíme urobiť všetko čo sa dá, aby sme voľný pohyb občanov po Schengenskom priestore zachovali. Ani táto kritická situácia nás nemôže donútiť k tomu, aby sme zrušili výhody, ktoré naši občania právom využívajú. Práve preto, aby sme zachovali voľný pohyb osôb, a aby sme zachovali Schengen, musíme urobiť veľa opatrení na ochranu Schengenských hraníc aj z hľadiska bezpečnosti našich občanov. Sú to akcie ako posilnenie Frontex-u, akcie proti pašerákom či zapojenie bezpečnostných zložiek. Treba povedať, že je našou morálnou povinnosťou pomôcť ľuďom, ktorí bojujú o život, no na druhej strane do Únie a Schengenského priestoru nemôže prísť každý kto chce. To bolo a aj bude platiť. Musíme urobiť efektívnejšie opatrenia, aby sme zlepšili ochranu našich hraníc, a to aj dôsledným posudzovaním žiadostí o azyl a zjednotením azylovej politiky.

Z ľudskej stránky sú postoje ľudí jednotlivých členských krajín rôzne. Niektorí ich odmietajú, iní im pomáhajú a vítajú ich. Aké je to v Európskom parlamente?

Myslím si, že tak ako v každej skupine ľudí, aj v Európskom parlamente sú rôzne názory na túto situáciu, no väčšinový názor je taký, že situáciu naozaj treba riešiť, lebo je kritická a treba ukázať ľudskú solidaritu a súdržnosť. Tento názor zastávam aj ja. Vážna situácia, ktorá sa dnes v Európe nachádza je skúškou spolupatričnosti a európskej súdržnosti. Ľuďom, ktorí sa dostali do katastrofálneho stavu núdze určite treba pomôcť, či už potravinovou pomocou alebo prichýlením pomocou integrácie, aby dostali šancu na nový život. Sám som sa v rámci svojich možností zapojil do charitatívnych projektov a myslím si, že je to morálna povinnosť každého človeka, aby sa v rámci svojich možností snažil pomôcť.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Ivan Štefanec.

 

O vik

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices