Kvôli Ebole muselo prestať chodiť do školy 6 miliónov detí, Brusel ich chce opäť otvoriť

Organizácie UNICEF a Zachráňte deti poskytnú deťom v Sierra Leone a Guinei postihnutým Ebolou a osirelým deťom vzdelanie a psychosociálnu podporu. Európska únia pre tento účel vyhradila jeden milión eur navyše zo svojich financií. Celková podpora  na vzdelávacie projekty v oblastiach konfliktov v rámci iniciatívy  EÚ Deti mieru  pre tento rok dosahuje výšku 11 miliónov eur.

„Musíme dať nádej deťom postihnutých ničivými dôsledkami epidémie Eboly. Približne 6 miliónov chlapcov a dievčat vynechalo školu. Investovať do  ich vzdelávania znamená investovať do ich budúcnosti,“  uviedol Komisár pre humanitárnu pomoc a krízové opatrenia, Christos Stylianides.

Tieto dodatočné prostriedky EÚ by sa mali využiť na opätovné otvorenie škôl,  ktoré sú v súčasnosti uzavreté pre epidémiu. Suma sa prerozdelí medzi organizácie UNICEF a Zachráňme deti, pričom každá z nich dostane pol milióna na rozvíjanie vzdelávacích projektov v oblasti Guiney a Sierra Leone.

Okrem toho má Európska únia v pláne trénovať deti a učiteľov v oblasti prevencie pred Ebolou, podporovať opatrenia na zvýšenie hygieny a sanitácie v školách, poskytovať psychosociálnu podporu, reintegráciu detí do komunít a posilniť odolnosť populácií v prípade budúcich zdravotných kríz.

Viac..  Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

Celkový finančný príspevok EÚ na boj proti epidémii Ebola doteraz presiahol viac ako 1,8 miliardy eur. Táto suma zahŕňa financovanie zo strany členských štátov a Európskej komisie.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) viac ako 9,4 milióna detí žije v oblastiach západnej Afriky zasiahnutých epidémiou. Z tohto počtu takmer 6 miliónov muselo opustiť školu kvôli kríze. Viac ako 16-tisíc detí stratilo jedného alebo oboch rodičov.

Iniciatíva EÚ Deti mieru podporuje výrazne podfinancovaný humanitárny sektor – vzdelávanie v krízových situáciách. Každý rok finančne podporuje humanitárne projekty pre deti v konfliktných oblastiach. Umožňuje im prístup do škôl, ktoré im poskytujú pomoc pri vyrovnávaní sa s traumatickými zážitkami.

O jac

Odporúčame pozrieť

WHO v Berlíne otvorila Centrum pre informácie o pandémiách a epidémiách

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v Berlíne otvorila Centrum pre informácie o pandémiách a epidémiách. Nové …

Consent choices