Giovanni La Via
Giovanni La Via. PHOTO: © European Union 2015 - source:EP.

Giovanni La Via o škandále Volkswagenu: Začneme s preverovaním ďalších automobiliek

Nemecký výrobca automobilov Volkswagen priznal, že niekoľko miliónov svojich áut určených pre celosvetový trh vybavil systémom umožňujúcim namerať nižšie emisie. V Európskom parlamente sa legislatívou ohľadne emisií z áut zaoberá výbor pre životné prostredie. Jeho predseda, taliansky ľudovec Giovanni La Via nám v rozhovore povedal, že tento škandál je potrebné náležite preskúmať. Takisto si myslí, že pravidlá o emisiách by nebolo zlé sprísniť.

Autá s podvodným softvérom boli predávané i v Európe. Vieme, ako ďaleko tento škandál zájde?

Je ťažké odhadnúť skutočný rozsah tohto problému. Je jasné, že chyby sa vyskytli i na európskej úrovni. Dnes sme sa dozvedeli, že aj iní veľkí výrobcovia automobilov mali podobný systém. Od európskych inštitúcií teda potrebujeme vedieť, či sú v tomto škandále zainteresovaní aj iní.

Myslíte si, že to ovplyvní postoj Parlamentu voči emisiám a ich kontrolám?

Parlament je v EÚ predstaviteľom legislatívnej moci a je na nás, aby sme stanovili limity emisií. Chceme, aby všetci výrobcovia áut dodržiavali európske pravidlá. Ak toho nie sú schopní, tak potom musia vymeniť svoje modely alebo skúmať environmentálne aspekty. Potrebujeme vidieť reálnu redukciu automobilových emisií – a to bezodkladne.

Ako zaistiť, aby firmy tieto pravidlá rešpektovali?

Momentálne máme len národné kontroly vo všetkých 28 členských štátoch. Potrebujeme európsku agentúru alebo orgán, ktorý by na tieto kontroly dohliadal. Budeme súhlasiť i s tým, ak Komisia navrhne udeliť tento mandát už existujúcemu orgánu. Ak navrhnú niečo iné, tak sme pripravení zhodnotiť to. Spotrebitelia by mali mať jasný obraz o tom, čo sa chystajú kúpiť.

Viac..  Peter Pollák: 40% energie spotrebuje vykurovanie budov, toto číslo musíme znížiť

Ak s pozriete späť, myslíte si, že Parlament mal byť v minulosti pri rokovaniach o niečo tvrdší?

Nie, zmeny v systéme kontroly emisií sme totiž požadovali od samého začiatku. Chceli sme skutočné meranie emisií, v skutočných podmienkach a nie v laboratóriu. Aj sme o tom niekoľkokrát hlasovali. Postoj Parlamentu je jasný: Požadujeme skutočné zhodnotenie emisií.

Ako si môže Európa udržať svoju reputáciu ohľadne čistého životného prostredia a boja proti klimatickým zmenám, keď firmy môžu len tak ľahko manipulovať výsledky testov emisií?

Pri príležitosti blížiacej sa konferencie COP21 v Paríži musíme svetu vo veľmi krátkom čase ukázať, že pracujeme seriózne. Je veľmi dôležité, aby sme stanovili a uplatňovali sankcie.

O ram

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: 40% energie spotrebuje vykurovanie budov, toto číslo musíme znížiť

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices