Fico
Robert Fico počas brífingu po skončení rokovaní na mimoriadnom summite ER v Bruseli. PHOTO: redakcia.dom.

Hotspoty ale aj miliardový pomocný balík, taký bol mimoriadny summit ER

Lídri európskej dvadsaťosmičky sa ešte v stredu vo večerných hodinách stretli v Bruseli na mimoriadnom summite Európskej Rady o utečeneckej kríze. Rokovania trvali do neskorých nočných hodín. V podstate sa však lídri len vrátili k záverom summitu, ktorý bol v júli, prehlásil Predsedu vlády SR Robert Fico tesne po skončení summitu.

Podľa slov Roberta Fica sa lídri zhodli prinajmenšom na tom, že je potrebné riešiť problém najmä tam kde vzniká a teda v krajinách, z ktorých prílev utečencov prúdi. Taktiež sa zhodli na poskytnutí pomoci vo výške jednej miliardy eur, agentúram OSN, ktoré v rámci Svetového potravinového programu podporujú utečencov zo Sýrie.

V rámci summitu sa lídri dohodli aj na posilnení kontrol vonkajších hraníc únie. Do konca novembra by teda mali byť vytvorené „hotspoty“, čo sú špeciálne kontrolné zóny v pohraničných oblastiach únie. Cieľom týchto zón bude rozdeľovať ekonomických migrantov od utečencov.

Viac..  Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Otázkou povinných kvót sa však podľa Fica počas summitu nezaoberali, „…každý rešpektoval rozhodnutie väčšiny a rozhodnutie menšiny,“ prehlásil. Na pretras neprišla ani avizovaná žaloba zo strany Slovenska,  proti rozhodnutiu o rozdeľovaní utečencov v členských krajinách.

O dom

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices