Hubert Wurth
(zprava) Dušan Chrenek, holandský ambasádor a Hubert Wurth počas brífingu ohľadom luxemburského predsedníctva EÚ.PHOTO: redakcia.dom

Luxembursko chce posilniť transparentnosť TTIP, slovenské predsedníctvo nadviaže

Luxembursko má pred sebou ešte tri mesiace predsedníctva, kým na jeho miesto nastúpi začiatkom roku 2016 Holandsko, po ktorom nasleduje v polovici roku Slovensko. Kým však k tomu príde, má Luxembursko pred sebou ešte mnoho záležitostí, ktorých riešeniu sa chce venovať. Medzi hlavné z nich patrí napríklad aj sporný projekt TTIP, ale aj veľmi aktuálna problematika utečeneckej krízy.

Podľa slov Huberta Wurtha Luxemburského ambasádora pre Slovensko  je aj napriek nevôli, ktorú táto dohoda vzbudzuje medzi obyvateľmi EÚ, dohoda TTIP medzi USA a EÚ veľká príležitosť, ktorú by sme nemali premrhať. Cieľom Luxemburska je posilniť transparentnosť projektu TTIP.

Wurth je tiež presvedčený, že EÚ by mala zohrať veľkú úlohu aj v problematike klimatických zmien. Podľa jeho slov má EÚ v tomto smere veľkú zodpovednosť a na decembrovej konferencii v Paríži by preto mala zaujať adekvátne postoje.

„Problémom dňa“ je však podľa Wurtha migrácia, je to však náročná otázka lebo sa jedná o životy tisícov ľudí. „Migračná vlna je omnoho väčšia ako sa očakávalo a prebieha príliš spontánne a neorganizovane, a nemôže byť len tak zastavená , nemôžeme len tak ľuďom zakázať kráčať,“.

Až 46 percent populácie Luxemburska tvoria prisťahovalci,  luxemburský občania však vraj nikdy nepociťovali s týmto nejaký problém a ich ekonomika prosperuje. „Naši obyvatelia sú pozitívne naklonení pomoci migrantom.“  Povedal Wurth. Luxembursko je preto pripravené prijať  tento rok zhruba 800 utečencov. Napriek tomu by sa ale Európska únia mala spojiť najmä v úsilí pomôcť migrantom v ich krajinách, aby mohli ostať vo svojich domovoch, myslí si.

Viac..  Europoslanci aktualizovali pravidlá o vodičských preukazoch na zvýšenie bezpečnosti

Zástupca EK na Slovensku Dušan Chrenek sa vyjadril, že EK zdieľa priority luxemburského predsedníctva. Zároveň tiež podotkol, že všetky tieto otázky sú behmi na dlhšiu trať a teda aj Slovensko počas svojho predsedníctva bude v úsilí o ich naplnenie pokračovať.

O dom

Odporúčame pozrieť

Maďarská vláda: EP nám chce zobrať predsedníctvo v EÚ, lebo presadzujeme mier

Európsky parlament (EP) chce zabrániť Maďarsku v prevzatí rotujúceho predsedníctva v Rade EÚ v druhej …

Consent choices