štefanec
Ivan Štefanec, europoslanec. PHOTO: archív IŠ.

Ivan Štefanec: Vo včasnom platení faktúr sú stále rezervy

Poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec (EĽS, KDHplus) vyzýva vládu, aby dôslednejšie implemetovala európsku legislatívu o boji proti oneskoreným platbám. Podľa prieskumov sa ukazuje, že Slovensko v tejto oblasti stále zaostáva za západnou Európou.

„Vláda Roberta Fica v 2012 implementovala európsku legislatívu nedostatočne. Podľa smernice z roku 2010 by splatnosť faktúr mala presiahnuť 30 kalendárnych dní len vo výnimočných a odôvodnených prípadoch. Napriek tomu u nás platí lehota 60 dní a 30 pre orgány verejného práva. Toto spôsobuje veľké problémy najmä malým podnikom a živnostníkom, ktorí nedisponujú dostatočným kapitálom. Smernica pritom prízvukuje, že práve im by sa mala venovať osobitná pozornosť a ochrana,“ uvádza Štefanec.

Podľa prieskumu European Payment Practices‘ 2015 sa v platobnej disciplíne nachádzame s priemernou splatnosťou 40 dní spomedzi krajín Európskej únie na chvoste, spolu s Gréckom.

„Slabá ochrana veriteľov vytvára priestor pre špekulácie a zvýhodňuje skôr veľkých hráčov. Vláda by mala, aj s ohľadom na nedávne kauzy zvážiť otvorenie Obchodného zákonníka a skrátenie lehoty splatnosti faktúr aspoň pre živnostníkov a malých podnikateľov na 30 dní, ako to odporúča európska legislatíva,“ myslí si Štefanec.

Viac..  Európsky parlament schválil zásadnú rozpočtovú podporu pre Ukrajinu a EÚ

Návrh na zníženie maximálnej lehoty pre splatnosť faktúr pre živnostníkov na 30 kalendárnych dní podával opakovane poslanec Alojz Hlina (nezaradený, dnes v Klube KDH). Jeho návrhy cez vládnu väčšinu neprešli.

O ram

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices