Vladimir Putin zatiaľ neplánuje vyslať svoje jednotky do Sýrie

NEW YORK – Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že Rusko nemá v pláne zatiaľ vyslať svoje bojové jednotky do Sýrie. Dodal, že jeho krajina bude pokračovať v podpore súčasnej sýrskej vlády. Putin to vyhlásil v rozhovore pre americké televízie CBS a PBS, ktorý poskytol pred tým, ako pred Valným zhromaždením OSN vystúpi so svojím prejavom a stretne sa s americkým prezidentom Barackom Obamom.

„Rusko sa nezúčastní na nijakých vojenských akciách na území Sýrie alebo iných štátov. No, aspoň to neplánujeme práve teraz,“ vyhlásil ruský prezident podľa ruských agentúr.

Putin tiež kritizoval politiku Spojených štátov v Sýrii, keď vyhlásil, že podpora, ktorú poskytujú protivládnym povstalcom, je nielen „protizákonná, ale aj kontraproduktívna“.

Stretnutie po roku

Situáciu v Sýrii – a najmä boj proti terorizmu a Islamskému štátu – bude Putin royoberať aj vo svojom prejave na pôde OSN a počas schôdzky s Barackom Obamom. Tá bude ich prvým osobným stretnutím po viac ako roku.

Vzťahy Ruska so Spojenými štátmi a inými západnými partnermi negatívne ovplyvnil vývoj na Ukrajine, kde Moskva anektovala Krymský polostrov a netají sa ani sympatiami k separatistom, ktorí vyhlásili v Doneckej a Luhanskej oblasti ľudové republiky nezávislé od Kyjeva.

Viac..  Summit EÚ je zameraný na Ukrajinu, obranu, ale aj na Blízky východ a farmárov

Intervencia v Sýrii

V posledným týždňoch Západ vyjadruje znepokojenie aj v súvislosti s narastaním ruskej vojenskej prítomnosti v Sýrii, kam podľa Moskvy v súlade s podpísanými dohodami smerujú dodávky zbraní pre vládnu armádu bojujúcu proti protivládnym povstalcom vrátane ISIS .

Kremeľ v pondelok informoval, že Putin sa v New Yorku okrem Obamu stretne aj s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním, ktorého krajina tiež dodáva zbrane armáde sýrskeho prezidenta Bašára Asada a ašpiruje na vedúcu rolu v boji proti islamistickému terorizmu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

 

O ram

Odporúčame pozrieť

export

Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré …

Consent choices