Volkswagen dočasne zbavil funkcie viacerých manažérov

BERLÍN – Nemecká automobilová skupina Volkswagen (VW) pozastavila výkon funkcie vedúcim manažérom pre výskum a vývoj vo vlajkovej značke VW, divízii luxusných vozidiel Audi a výrobcovi športových áut Porsche. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters, pričom sa odvolávala na zdroje oboznámené s problematikou.

Vo svete má 2,1 miliónov vozidiel značky Audi nainštalovaný softvér, ktorý falšuje emisné testy. Informoval o tom v pondelok hovorca spoločnosti Audi. V západnej Európe má tento softvér 1,42 miliárd áut s dieselovým motorom, z toho 577 tisíc v Nemecku. V Spojených štátoch je takýchto vozidiel 13 tisíc. Podľa hovorcu sú to modely A1, A3, A4, A5, A6, TT, Q3 a Q5.

Dozorná rada Volkswagenu v piatok oznámila, že do vyšetrenia škandálu s falšovaním emisných testov posiela viacerých zamestnancov na nútenú dovolenku.

Mená nie sú známe

Ich mená spoločnosť nezverejnila. Audi, VW ani Porsche medializované informácie nekomentovali.

Podľa zistení amerických regulačných úradov VW inštaloval do niektorých dieselových modelov softvér, ktorý zatajuje skutočné množstvo vypúšťaných emisií. Koncernu, ktorý pochybenie priznal, hrozí v USA pokuta až 18 miliárd USD.

Viac..  Europoslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom

Európska komisia

Vyšetrovanie kauzy sa medzitým rozšírilo na ďalšie krajiny a zaoberá sa ňou aj Európska komisia. V reakcii na škandál minulý týždeň odstúpil generálny riaditeľ skupiny Volkswagen Martin Winterkorn.

Novým šéfom nemeckého automobilového koncernu Volkswagen bol vymenovaný Matthias Müller, ktorý doteraz šéfoval dcérsku spoločnosť Porsche.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

 

O ram

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices