V centre Atén sa zhromažďujú najmä chudobní Afganci

ATÉNY – Grécke Atény, odkiaľ prúdia utečenci, ktorých lode privážajú z ostrovov na pevninu, sú pre bežného turistu mestom bez utečeneckej krízy. Historický obraz veľkomesta ľudia z Iraku, Afganistanu alebo Sýrie na prvý pohľad vôbec nepretvárajú. V útrobách Atén ale aktuálne žijú tisíce migrantov v katastrofálnych podmienkach.

Atény vyzerajú veľmi pokojne. Turisti a návštevníci prítomnosť utečencov v meste vôbec nezbadajú, popisuje situáciu v gréckom hlavnom meste reportér TV JOJ Rasťo Striško.

Tritisíc migrantov

Migranti sa zhromažďujú na takzvaných špeciálnych miestach ako Victoria Square, kde sa zdržiava asi 3 000 utečencov. Na námestí sa sústreďujú najmä chudobní Afganci, ktorí mali peniaze len na cestu na grécke ostrovy, nanajvýš do Atén.

Migranti bez peňazí zamrzli vo veľkomeste. Ich situácia je bezvýchodisková.

„Väčšina z týchto ľudí je veľmi chudobných a nemajú už peniaze na cestu k západnej hranici,“ hovorí Mortaza Motaheri.

Aténčania pomáhajú

Miestni dobrovoľníci obchádzajú miesta s migrantmi denne. Nosia im tam vodu a jedlo. Sociálne zariadenia či humanitárnu pomoc na námestí nenájdete.

Viac..  Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

„Som tu desať dní, no žiadneho lekára som tu nevidel. Pritom sú tu chorí ľudia i choré deti,“ dodáva.

Problém s utečencami musí vyriešiť najmä grécka vláda, zhodujú sa miestni i dobrovoľníci.

„Utečenecká kríza rozdelila i Atény, ale miestni pomáhajú, ako sa dá. Je to problém politický, nie problém ľudí,“ ozrejmuje žurnalistka a filmárka Valentina Fedonos.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

G. Meloniová: Reforma azylového systému EÚ nie je udržateľným riešením migrácie

Talianska premiérka Giorgia Meloniová nepovažuje navrhovanú reformu azylového systému Európskej únie za udržateľné riešenie neriadenej …

Consent choices